Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
1018189_0001.png
1018189_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
6. juli 2011

Besvarelse af spørgsmål 127 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

17. juni 2011

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere Jørn Astrup Hansens artikel: ”Afdansningsbali den gensidige”, jf. ERU alm. del - bilag 296, og herunder garantere, atdet er umuligt for skruppelløse bestyrelser at "stikke" penge i egen lom-me?

Svar:

Jørn Astrup Hansen giver i sin artikel udtryk for en række bekymringersærligt i forhold til Forsikringsselskabet Brandkassen G/S. Jeg vil kom-mentere på artiklen nedenfor.Jørn Astrup Hansen beskriver, at ejernes forhold i et gensidigt selskabikke er reguleret ved lov.Dette er ikke korrekt. I lov om finansiel virksomhed er der i kapitel 8:”Ledelse og indretning af virksomheden”, et specielt afsnit om ”Særligeregler for gensidige forsikringsselskaber”, jf. §§ 111-114. Disse bestem-melser indeholder regler om medlemmers og garanters ret til at træffebeslutninger på generalforsamlingen, som kan bestå af delegerede valgtaf medlemmerne eller garanterne, i et gensidigt forsikringsselskab, omlovkrav til vedtægternes indhold, herunder om hvorledes vedtægterne kanændres, samt henvisning til en række af selskabslovens regler, som findertilsvarende anvendelse på gensidige forsikringsselskaber.Finanstilsynet påser, at disse bestemmelser overholdes i de gensidigeforsikringsselskaber.Specielt vedrørende Forsikringsselskabet Brandkassen G/S (herefterBrandkassen) kan det oplyses, at Finanstilsynet i 2010 - efter forelæg-gelse for det Finansielle Virksomhedsråd - traf to afgørelser vedrørendeselskabet. Brandkassen fik den 27. september 2010 påbud om at ændreselskabets vedtægter, således at medlemmerne blev sikret adgang til atvælge de delegerede til selskabets generalforsamling. Den 16. december2010 fik Brandkassen påbud om, at vedtægterne skulle ændres, således atmedlemmerne blev sikret mulighed for at tage løbende stilling til de dele-gerede, ligesom Brandkassen fik påbud om at afholde valg til selskabetsdelegeretordning. Brandkassen fik en frist til 16. marts 2011 til at doku-mentere, at valget var afholdt, og at vedtægterne var ændret. Finanstilsy-net fører tilsyn med, om disse påbud efterkommes.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Det er generalforsamlingen, der træffer beslutning om ændring af selska-bets vedtægter, herunder også om opløsning af selskabet. I Brandkassenstilfælde består de af et delegerede. Det vil således være generalforsamlin-gen, der kan træffe beslutning om at opløse selskabet i overensstemmelsemed de gældende regler i lov om finansiel virksomhed.Hvis vedtægterne indeholder bestemmelser om, at selskabets formue itilfælde af opløsning fordeles blandt visse medlemmer, som beskrevet afJørn Astrup Hansen, og disse vedtægtsændringer er sket i overensstem-melse med reglerne for vedtægtsændringer, har hverken jeg eller Finans-tilsynet kompetence til at underkende disse bestemmelser. Det vil såledesvære selskabets generalforsamling, der træffer beslutning om, hvorvidtBrandkassens skal fortsætte sit virke, og hvorledes selskabets formue skalfordeles i tilfælde af opløsning.