Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
1009010_0001.png
1009010_0002.png
ØKONOMI- OG ERHVERVSMI-NISTEREN
9. juni 2011

Besvarelse af spørgsmål 123 alm. del stillet af udvalget den 12. maj

2011 efter ønske fra Orla Hav (S).

Spørgsmål:

Vil ministeren sikre, at danske virksomheder kan opnå medfinansieringfra de EU midler, der er afsat med det formål at fremme innovation ogfornyelse til gavn for virksomhedernes og samfundets økonomi?

Svar:

Regeringen arbejder aktivt for, at danske virksomheder får adgang tilmedfinansiering fra de EU-midler, der er afsat til innovation og fornyelse.Danske virksomheder har allerede modtaget midler via EUs Competiti-veness and Innovation Framework Programme (CIP), hvor konsulent-virksomheder blandt andet indgår i europæiske konsortier til fremme afinnovation via nye offentlig-private partnerskaber. Danske virksomhederhar også modtaget midler via EU-programmet eco-innovation til at styrkevirksomhedernes introduktion af innovative miljøteknologiske løsningerpå markedet. Et eksempel er JF Emballage, der udvikler en ny internet-baseret og miljøforbedrende pallebørs, der forventes at reducere CO2-udslippet i Europa med 26.000 tons pr. år.Der arbejdes løbende på at fremme kendskabet til CIP-programmets til-skudsmuligheder fx via vækstguiden.dk og på at understøtte danske virk-somheder med rådgivning om ansøgningsprocessen til de forskellige til-skudsordninger under CIP-programmet.En række af de finansielle instrumenter under CIP-programmet forvaltesaf Den Europæiske Investeringsfond (EIF). EIF formidler sine tilskud oggarantier gennem samarbejde med nationale investeringsvirksomheder,hvor samarbejdet foregår direkte mellem Investeringsfonden og investe-ringsvirksomheden. Der er pt. to danske aftaler under forhandling mellemDen Europæiske Investeringsfond og henholdsvis North Cap Partners ogVækstfonden om adgang til midler fra CIP-programmet.Det største bidrag fra EU til fremme af innovation og fornyelse kommerfra strukturfondene, hvorfra Danmark modtager ca. 500 mio. kr. årligt.Disse midler prioriteres af de regionale vækstfora til projekter, som skalbidrage til at forbedre de generelle vækstvilkår for erhvervslivet. Projek-terne skal fokusere på innovation, anvendelse af ny teknologi, udviklingaf menneskelige ressourcer samt etablering og udvikling af nye virksom-
ØKONOMI- OG ERHVERVSMI-NISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
heder og indsatsområder, som har særlig betydning for vækst, konkurren-ceevne og beskæftigelse i en videnøkonomi.Hvad angår EUs mikrolån henvises til min besvarelse af ERU spørgsmål121 alm. del.