Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
1009008_0001.png
1009008_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. juni 2011

Besvarelse af spørgsmål 122 alm. del stillet af udvalget den 12. maj

2011 efter ønske fra Orla Hav (S).

Spørgsmål:

Danmark og danske virksomheder har et stort behov for innovation ogdermed nye arbejdspladser og indtjening. Vil ministeren medvirke til atskabe bedre rammer for dette?

Svar:

Styrket innovation og fornyelse er en vigtig forudsætning for at løseDanmarks vækstudfordring og skabe flere højproduktive arbejdspladser iDanmark. Det er derfor regeringens mål, at danske virksomheder skalvære blandt de mest innovative i verden.Virksomhedernes innovation påvirkes af en række generellerammevilkår. OECD peger blandt andet på udbuddet af risikovilligkapital og vilkårene for nye vækstvirksomheder, adgangen til kvalificeretarbejdskraft og konkurrencens intensitet i ind- og udland som væsentligefor innovation. Derfor har regeringen iværksæt en bred vifte af initiativer,der skal sikre danske virksomheder gode rammer for at udvikle nyeprodukter og services.Regeringen har bl.a. indgået aftale om en konkurrencepakke med DanskFolkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne i april 2011. Aftalenskal fremme konkurrencen og produktiviteten i den private og offentligesektor. Regeringen har ligeledes af flere omgange styrket udbuddet af ri-sikovillig kapital med henblik på at understøtte innovation og fornyelse idanske virksomheder. I januar 2011 er der indgået en aftale med Forsik-ring & Pension, ATP og LD, som samlet kan øge udbuddet af risikovilligkapital med op til 10 mia. kr.Regeringen arbejder desuden målrettet for at skabe gode rammer for for-nyelse og innovation i danske virksomheder. Der er bl.a. åbnet webporta-len vækstguiden.dk med tilhørende call-center, der giver virksomhedernenem adgang til alle relevante offentlige innovationstilbud ét sted. Derud-over indføres en innovationspakke for SMV’ere i samarbejde med er-hvervslivets organisationer og revisorer. Innovationspakken indeholderbl.a. adgang til innovationseftersyn samt en styrkelse af Videnkupon-ordningen. Endvidere forbedres Matchfonden, der giver virksomhederadgang til førende international viden og teknologi.Senest har regeringen med vækstpakken Danmark som vækstnation styr-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ket vækstvilkårene for danske virksomheder markant, herunder især forde små og mellemstore virksomheder. Vi har bl.a. foreslået at styrke ad-gangen til vækstkapital ved at udvide vækstkautionsordningen med yder-ligere 600 mio. kr. i udlån til forretningsudvikling inden for rammerne afErhvervspakken. Endvidere er nedsat et udvalg med repræsentanter forerhvervsorganisationerne, som skal undersøge mulighederne for, at småog mellemstore virksomheder fremover i større omfang kan benytte er-hvervsobligationer som en alternativ mulighed for finansiering.For at styrke eksportvirksomhedernes muligheder for at finansiere nyeforretninger gøres den midlertidige eksportkautionsordning endviderepermanent fra 1. januar 2012 med en samlet kautionsramme på 2 mia. kr.Derudover udvides eksportprogrammet Vitus, der etableres et knude-punkt for at styrke små og mellemstore virksomheders eksport til EUs in-dre marked samt den midlertidige eksportlåneordning forlænges med 4 årtil udgangen af 2015 inden for en samlet bruttolåneramme på 20 mia. kr.Endelig følger regeringen i ’Danmark som vækstnation’ op på Vækstfo-rums anbefalinger om at samle innovationsindsatsen i færre, mere effek-tive programmer. Det gøres ved at etablere et enstrenget bevillingssystemfor strategisk forskning og teknologi gennem en sammenlægning af DetStrategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation til et nytRåd for strategisk forskning og teknologi. Derudover etableresDanskGTS, som skal skabe stordriftsfordele for GTS-institutterne og sik-re sammenhæng til den overordnede forskningspolitik. Endelig nedsættervi en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan der kan sik-res en større samordning mellem Vækstfonden, de regionale iværksætter-fonde samt innovationsmiljøerne mhp. at skabe bedre sammenhæng i”fødekæden” for risikovillig kapital.Regeringen har således konstant fokus på at sikre danske virksomheder,så gode rammebetingelser for innovation og fornyelse som muligt. Senestmed vækstpakken ”Danmark for Vækstnation”.