Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
998585_0001.png
998585_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
17. maj 2011

Besvarelse af spørgsmål 113 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

6. april 2011 efter ønske fra Ib Poulsen (DF)

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvad han aktivt vil gøre, for at Vestas vælger atplacere produktionen af den nye 7 megawatt mølle i Danmark som givet-vis vil skabe flere tusinde arbejdspladser?

Svar:

Det er Vestas’ beslutning, hvor de placerer produktionen af de nye vind-møller. Regeringen kan ikke stille krav til virksomheder om at producerei Danmark. Direkte favorisering af enkeltvirksomheder vil være i stridmed EU´s konkurrence- og statsstøtteregler.Regeringen har i de senere år taget en lang række initiativer, der under-støtter vækstvilkårene på vindområdet. Det sker bl.a. via udviklings- ogdemonstrationsstøtte samt sikrede afregningspriser for vindmøllestrøm.Med etableringen af testpladser ved Østerild er vindmølleindustrien iDanmark sikret verdensklasse testfaciliteter for fremtidens mega hav-vindmøller. Det var et meget markant ønske fra industrien, der ser dettesom helt centralt for deres fortsatte udvikling. Derudover arbejdes der påat udpege yderligere testfaciliteter på land til brug for industrien. Samti-dig er der med regeringens Energistrategi 2050 lagt op til, at der fremmod 2020 investeres i yderligere 1.500 MW vindkapacitet i Danmark.Det vil resultere i historisk høje udbygningsrater for vindenergien. IEnergistrategi 2050 er der endvidere fokus på udbygningen af et intelli-gent energisystem, som er en forudsætning for en fortsat udbygning afvindenergien.Endelig kan jeg nævne, Eksport Kredit Fonden (EKF) under mit ministe-rium varetager en vigtig finansieringsrolle, når der skal sælges vindmøllertil de globale eksportmarkeder, og jeg har ved flere lejligheder fået posi-tive tilbagemeldinger fra industrien, vedr. det arbejde EKF udfører.Vindmølleindustrien har gode rammebetingelser i Danmark, hvilket ogsåafspejler danske virksomheders globale førerposition. Samtidig må jegdog henlede opmærksomheden på, at netop Vestas i forbindelse med be-slutningen om afskedigelser af 3.000 medarbejdere i oktober 2010 frem-hævede det høje danske omkostningsniveau som begrundelse for at redu-cere mange af de 3.000 stillinger i Danmark. Omvendt har Vestas fortsatover 6.000 medarbejdere i Danmark, og mange af Vestas´ udviklingsakti-viteter er placeret i Danmark.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Hertil kommer, at de stigende transportomkostninger, der er forbundetmed, at møllerne bliver større og større, og forventninger om lokal pro-duktion i mange lande, har indflydelse på virksomhedernes valg af lokali-tet for produktionen af nye mølletyper. Regeringen arbejder for at sikrefair handelsvilkår. Det er til gavn for konkurrencen, for dansk erhvervslivi almindelighed og for vindmølleindustrien.