Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
912675_0001.png
912675_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 11 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

18. oktober 2010 efter ønske fra Frank Aaen (EL).

Spørgsmål:

Hvad vil ministeren gøre for at få virksomhederne til at leve op tilårsregnskabslovens krav om oplysninger om, hvordan virksomhedernelever op til deres samfundsansvar i forhold til miljø, menneskerettighederog arbejdsvilkår, jf. undersøgelsen fra CBS, omtalt i Politiken den 10.oktober 2010 i artiklen "Firmaer kan ustraffet bryde ny lov", der viser, atmange virksomheder ikke opfylder lovens krav?

Svar:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har sammen med Copenhagen BusinessSchool (CBS) og Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) gen-nemført en undersøgelse af, hvordan årsregnskabslovens oplysningskravom samfundsansvar virker i praksis det første år efter, at bestemmelsen ertrådt i kraft.Der er en række positive resultater af undersøgelsen. Bl.a. at 89 % af devirksomheder, der rapporterer om samfundsansvar i årsrapporten, angi-ver, at de arbejder med området. Undersøgelsen viser også, at 43 % rap-porterer om samfundsansvar for første gang. Det indikerer, at loven harbidraget til, at mange virksomheder er kommet i gang.Undersøgelsen viser også, at ikke alle virksomheder lever fuldt ud op tilkravene i loven. Det er min vurdering, at en væsentlig forklaring på deter, at mange virksomheder rapporterer om samfundsansvar for førstegang, og derfor ikke kan forventes allerede det første år at have alt påplads. Det fremgår samtidig af undersøgelsen, at mange af virksomheder-ne forventer at udbygge rapporteringen fremover og planlægger at etable-re målepunkter til brug for deres redegørelse i 2011. Det er derfor minvurdering, at vi kan forvente at se en markant forbedring af rapporterin-gen i 2011.Det er min holdning, at det er vigtigere, at vi får sat en positiv udvikling igang i virksomhederne, end at virksomhederne blot vælger at oplyse, atde ikke arbejder med samfundsansvar. Det er der mulighed for inden forlovens rammer, og det er kun et fåtal, der benytter sig af denne mulighedefter det første år. Det, synes jeg, er glædeligt.Undersøgelsen tyder på, at nogle virksomheder har været i tvivl om for-ståelsen af oplysningskravet på visse områder. Derfor vil Erhvervs- og
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Selskabsstyrelsen i samarbejde med Foreningen af Statsautoriserede Re-visorer gøre en yderligere indsats for at øge selskabernes og deres reviso-rers kendskab til og forståelse af de nye oplysningskrav. Herunder vil deneksisterende vejledning blive suppleret med en række gode eksempler på,hvordan man konkret kan rapportere fyldestgørende i forhold til oplys-ningskravet.På den baggrund vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fremover også havefokus på overholdelsen af oplysningskravet i forbindelse med styrelsensregnskabskontrol.Reaktionen på eventuelle fejl og mangler beror naturligvis på en konkretvurdering, men vil typisk være, at virksomhederne bliver pålagt at give dekrævede oplysninger i de kommende årsrapporter. Dette følges der natur-ligvis op på. De virksomheder, som ikke efterlever påbuddene, må for-vente, at der vil blive brugt tvangsmidler for at få dem til at offentliggøreden lovpligtige information straks.I tilfælde af særligt grove fejl og mangler kan der blive tale om krav omsåkaldt ”straksberigtigelse”, hvor virksomhederne pålægges umiddelbartat offentliggøre korrigerende information.