Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
985252_0001.png
985252_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
15. april 2011

Besvarelse af spørgsmål 104 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

23. marts 2011 efter ønske fra Niels Sindal (S)

Spørgsmål:

I nogle pensionskasser med garanterede ydelser er det efterhånden blevetså dyrt at forsikre sig, at det er umuligt for pensionskasserne at opnå etafkast som giver mulighed for en regulering af pensionerne, så de følgerpris- og lønudviklingen. Nogle pensionskasser er nu gået fra garanteredeydelser til markedsbaserede ydelser, men medlemmer i andre pensions-kasser er tilbageholdende med at gå 100 pct. på markedsrente, hvorfor enoverførsel af 15/20 pct. af formuen til bonuskapital vil styrke pensions-kassens egenkapital så meget, at pensionskassen også efter Solvens II vilkunne investere mere frit.Er der noget i lov om finansiel virksomhed § 134 som hindrer, at entværfaglig pensionskasse - hvor medlemmer har en garanteret ydelse -efter aftale med et medlem kan foretage en opsplitning af dette medlems”formue”, således at f.eks. 80 pct. stadig er garanteret, medens 20 pct.bliver til bonuskapital med en risiko for negativ forrentning, som detkendes i pensionskasser med markedsrente?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der har oplyst følgende,som jeg kan henholde mig til:”Ja. § 134 i lov om finansiel virksomhed er som udgangspunkt til hinderfor, at en livsforsikringsvirksomhed og en pensionskunde indgår en aftaleom, at f.eks. 20 procent af kundens depot (pensionsopsparing) overførestil særlige bonushensættelser (type B) og derved bliver til risikovilligkapital.Der kan dog ske en overførsel af en andel af en pensionskundes depot tilsærlige bonushensættelser, hvis det kan dokumenteres, at denne andeludelukkende hidrører fra forsikringens andel af overskud i livsforsik-ringsvirksomheden - kaldet de realiserede resultater. Sådanne særligebonushensættelser kan dermed alene opbygges af midler fra forsikringer-nes andel af overskud og ikke af indbetalte pensionsbidrag. Livsforsik-ringsvirksomheder kan overføre hele eller en del af pensionsopsparernesandel af overskud til særlige bonushensættelser, hvis dette er aftalt.En livsforsikringsvirksomhed og en pensionskunde kan lovligt aftale etsåkaldt omvalg, hvorved pensionskundens depot overføres fra at havegaranterede ydelser til at blive et markedsrenteprodukt, hvor kunden selvbærer investeringsrisikoen. I forbindelse med et omvalg er det også mu-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ligt at aftale, at en andel af depotet skal overføres til særlige bonushen-sættelser, hvis det kan dokumenteres, at denne andel hidrører fra forsik-ringens andel af overskuddet, jf. ovenfor.Restriktionen omkring placering af midler som særlige bonushensættel-ser skyldes, at særlige bonushensættelser omfattet af § 134 i lov om fi-nansiel virksomhed er en del af livsforsikringsvirksomheders basiskapitalog derved risikovillig kapital, som skal dække alle former for tab på ligefod med livsforsikringsvirksomhedernes egenkapital.En anden måde at øge muligheden for et højere pensionsafkast, der sam-tidig kan bidrage til livsforsikringsselskabernes kapitalkravsberegninger,vil være at opdele det indbetalte pensionsbidrag i en del, for hvilken deroptjenes en garanteret pension, og en del, som er ugaranteret. Dette givesder mulighed for efter § 21, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed. Denugaranterede del af pensionsbidraget tilgår regnskabsposterne det kollek-tive bonuspotentiale eller bonuspotentiale på fripoliceydelser. Disse totyper regnskabsposter kan dels bruges til dækning af tab i pensionskassenog dels bruges til ugaranterede udbetalinger til kunderne. Regnskabspo-sterne er ikke en del af pensionskassens basiskapital, men indgår i bereg-ningen af livsforsikringsvirksomhedens kapitalgrundlag i forhold til sol-vens II.”