Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
956585_0001.png
956585_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-03467Den 11. februar 2011
Folketingets Energipolitiske Udvalg har i brev af 21. januar 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 87 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Dalgaard (DF).

Spørgsmål nr. 87 (alm. del)

Er ministeren bekendt med, at der er udarbejdet nye rapporter ogundersøgelser over lavfrekvent støj fra vindmøller, men at kommunernehenholder sig til de gamle rapporter, Miljøstyrelsen har fra 2005, som isagens natur ikke har de nye data fra 2010 med, og at kommunerne dervedaccepterer opsætning af landbaserede vindmøller, som i stor stil kan generenaboer med bl.a. lavfrekvent støj? Der henvises til rapporten 'Lavfrekventstøj fra store vindmøller' fra Aalborg Universitet, Institut for ElektroniskeSystemer, Sektion for Akustik, 2010.

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har oplyst:”Miljøstyrelsen er bekendt med flere rapporter om lavfrekvent støj fravindmøller, herunder også den i spørgsmålet nævnte rapport fra AalborgUniversitet. Efter at Aalborg Universitet og Elsam Engineering i 2005 havdeafrapporteret deres undersøgelse af lavfrekvent støj fra energiproducerendeanlæg, har et antal firmaer og institutioner under ledelse af Delta gennemførtog afsluttet et projekt, der specifikt drejer sig om lavfrekvent støj fra storevindmøller inden for Energistyrelsens EFP-program. Projektet skulle belyseden hypotese, at store vindmøller påvirker omgivelserne med betydeligtmere lavfrekvent støj end de kendte, mindre møller.En foreløbig slutrapport for EFP-projektet blev udsendt i 2008. AalborgUniversitet, som oprindeligt deltog i projektet, udsendte i juni 2010 enrapport, som konkluderede bl.a., at der er risiko for at en betragtelig del afnaboerne til vindmøller vil være generet af lavfrekvent støj, selv indendørs.Universitetets rapport er i det væsentlige baseret på et uddrag af
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
måleresultater fra EFP-projektet og benytter forudsætninger, der ikke alle eri overensstemmelse med Miljøstyrelsens anvisninger om støjmålinger.I november 2010 udsendte Delta en revideret slutrapport for EFP-projektet,hvori der indgår 14 nye målinger på serieproducerede, store vindmøller, ogsom giver grundlag for mere dækkende konklusioner om forskellen mellemstore og små vindmøller end den foreløbige slutrapport. Den nye rapportkonkluderer bl.a., at store vindmøller i gennemsnit udsender lidt merelavfrekvent støj end små vindmøller, men at der er store forskelle mellemstøjudsendelsen fra forskellige modeller og typer af møller. Rapportenafkræfter, at store vindmøller skulle påvirke omgivelserne med betydeligtmere lavfrekvent støj end mindre møller, og påviser, at når vindmølleroverholder de sædvanlige støjgrænser, giver den lavfrekvente støj ikkeproblemer.Miljøstyrelsen følger fortsat med i udviklingen, og styrelsen har netoppåbegyndt en revision af vindmøllebekendtgørelsen, som skal føre til at derfastsættes grænser for lavfrekvent støj fra vindmøller, fordi der er ønsketmere klare regler på området.”
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2