Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
946995_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 11. januar 2011 stillet mig følgende spørgsmål 85alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 85:

"Vil ministeren oplyse, om det er korrekt, at Danmark talte imod en europæiskharmonisering af støttesystemerne for VE (feed-in tarifferne) på rådsmødet den3. december 2010, eller om det forholder sig sådan, som rygterne lyder, at Danmarkhar støttet en harmonisering?"

Svar:

Fra regeringens side ønsker vi ikke at starte en ny diskussion om VE-støttesystemer,men i stedet fokusere på at få implementeret VE-direktivet og de samarbejdsmeka-nismer, der er vedtaget her. Hvis der åbnes for en revidering af VE-direktivet, kan detresultere i en udvanding af direktivet, hvilket ville være meget uheldigt. Danmark støt-ter derfor ikke ens EU-regler for VE-støttesystemer. Baggrunden for at vedtage bin-dende mål for VE-andelen er, at medlemsstaterne til gengæld skal have frie hændertil at anvende de mekanismer, de anser som nødvendige for at nå målet.Som jeg fremførte i forbindelse med den diskussion, vi havde om havvindmølleud-buddet ved Anholt, mener regeringen derimod, at det er hensigtsmæssigt at udveksle”best practise” med de øvrige EU-lande, herunder også vedr. støttesystemer. Der-med kan vi mindske risikoen for, at landene konkurrerer med hinanden om støttesat-ser og dermed gør opfyldelsen af VE-målet dyrere for forbrugerne end nødvendigt.Dette synspunkt blev også fremført på energirådsmødet den 3. december 2010. Jegskal i øvrigt oplyse om, at Danmarks indlæg kan ses på rådets hjemmeside.
Dato: 24. januar 2011j.nr. 2011-210
Med venlig hilsen
Lykke Friis