Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
938350_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 3. december 2010 stillet mig følgende spørgsmål64 alm. del, stillet efter ønske fra Per Dalgaard, DF, som jeg hermed skal besvare.Ministeren

Spørgsmål 64

”Med hvilken begrundelse skal verdens mest effektive kulfyrede kraftvarmeværker iDanmark mere eller mindre tvinges til at anvende et brændsel, som selv Energisty-relsen taler om bliver en mangelvare i nær fremtid, nemlig biomasse, som samtidig eren ressource, der vil stige i pris, således at denne fyring bliver dyrere end kulfyring?”

Svar:

Regeringens mål er, at Danmark i 2050 er uafhængig af olie, kul og gas. Vi er i gangmed at konkretisere, hvordan målet nås. Det er dog allerede sikkert, at vedvarendeenergi kommer til at spille en langt større rolle, og at biomasse fortsat vil være en afde væsentlige vedvarende energikilder i fremtidens energiforsyning.Det betyder blandt andet en gradvis udfasning af de kulfyrede kraftvarmeværker, ogdenne udvikling ser sektoren i øvrigt selv positivt på. Både kraftvarmeproducenterneog varmeaftagerne har givet udtryk for, at de gerne ser en omlægning fra kul til bio-masse på værkerne, så varmeforbrugerne kan få grøn varme.Det er korrekt, at biomasseressourcerne på samme måde som fossile brændsler ikkeer uendelige. Derfor er det også vigtigt for regeringen at tilskynde til løsninger, hvorbiomassen bliver brugt effektivt.Det er op til kraftværkerne som kommercielle selskaber at fastlægge brændselsval-get, som blandt andet påvirkes af brændselspriserne.
21. december 2010J. nr. 2010-1919
Med venlig hilsen
Lykke Friis