Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
905552_0001.png
905552_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg
Finansministeren
25. oktober 2010
Svar på Det Energipolitiske Udvalgs spørgsmål nr. 6 af 15. okto-ber 2010.

Spørgsmål:

”Kan ministeren oplyse, hvilke overvejelser DONG Energy A/S har gjort i for-bindelse med beslutningen om at reducere brugen af halm?”

Svar:

DONG Energy fremstiller el og varme i konkurrence med andre energiproducen-ter på forretningsmæssige vilkår inden for de reguleringsmæssige rammer, herun-der de fastsatte tilskud til energifremstilling fra biomasse som blandt andet halm.DONG Energy har oplyst, at beslutninger vedrørende anvendelsen af halm blandtandet afhænger af tilskuddene til anvendelse af halm og andre typer biomasse, afpriserne for de øvrige supplerende produktionsfaktorer såsom kul og CO2 samtpriserne på alternative brændselskilder. Dertil kommer, at tilskuddene til energi-produktion fra biomasse er bestemt i forhold til den producerede mængde energiog ikke i forhold til brændselsinputtet, hvorfor der principielt foretages en opgø-relse af den optimale brændselssammensætning for det enkelte kraftværk.DONG Energy har formuleret en målsætning for en grøn omstilling af selskabetifølge hvilken, CO2-udledningen pr. produceret enhed tilstræbes reduceret til 50pct. i 2020 og til 15 pct. i 2040 i forhold til niveauet i 2006. Som følge af dengrønne omstilling er selskabet i færd med at omstille sin energiproduktion fra tra-ditionelle fossile brændstoffer som kul til andre typer brændstoffer som biomasse,vind og gas. DONG Energy har således oplyst, at selskabet det seneste halvandetår har reduceret kapaciteten med ca. 25 pct. på porteføljen af kulfyrede kraftvær-ker i Danmark og fremadrettet forventer en yderligere reduktion af den kulfyredekapacitet. I den sammenhæng har DONG Energy også planer om at omstille deleaf den kulfyrede kapacitet til biomasse som fx træpiller.Omstillingen af DONG Energys kulfyrede kraftværker indebærer ifølge selskabeten reduceret anvendelse af halm, fordi halm modsat flere andre typer biomassesom fx træpiller overvejende afbrændes sammen med kul. Samtidig kan der kunanvendes op til 10 pct. halm ved medforbrænding sammen med kul. Anvendes enhøjere andel halm, kan det medføre korrosion i kedlen, at eksisterende miljøanlægødelægges, og at kulmøller tilstoppes. Desuden kan halm ikke forbrændes sammenmed træpiller.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Omlægningen af energiproduktionen til mindre grad af kulfyring som følge af dengrønne omstilling betyder dermed ifølge DONG Energy, at mulighederne formedforbrænding af halm bliver færre. Dertil kommer, at ombygningen af kraft-værker dedikeret til halm er omkostningsfuld, mens omstilling af kraftværkskapa-citet fra kulfyring til andre typer biomasse som træpiller som udgangspunkt harlavere omkostninger.DONG Energy forventer på baggrund af ovenstående en reduktion af forbrugetaf halm på ca. 100.000-150.000 ton. Dette skal ses i forhold til, at DONG Energyanslår, at selskabet anvendte ca. 500.000-600.000 ton halm i 2009, hvilket er envæsentlig forøgelse i forhold til 2008, hvor selskabet anvendte godt 400.000 tonhalm.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen