Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
937207_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 1. december 2010 stillet mig følgende spørgsmål59 alm. del, som jeg hermed skal besvare.17. december 2010

Spørgsmål nr. 59:

J.nr. 2010-1871
"Vil ministeren foretage en samfundsøkonomisk beregning af etablering af etgaslager ved Tønder? Er der sket en ændring i den samfundsøkonomiskeberegning siden 1997?"

Svar:

DONG’s overvejelser om etablering af et gaslager i Tønder i 1997 var især begrundetud fra hensynet til selskabets varetagelse af gasforsyningssikkerheden. Som alterna-tiv til etablering af gaslageret anlagde DONG i stedet Syd Arne-ledningen i Nordsø-en, hvorved gasforsyningssikkerheden kunne forbedres og opretholdes.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 16 alm. del, så er det Energi-net.dk’s vurdering, at der for nærværende ikke er behov for større udvidelser afgaslagerkapaciteten i Danmark. Energinet.dk’s planlægning af genudskylning af ka-vernerne i Ll. Torup sker således som led i en nødvendig vedligeholdelse af kaver-nerne, som samtidig vil medføre en mindre forøgelse af den eksisterende kapacitet.Det er et privat kommercielt selskab, som planlægger og overvejer etablering og driftaf et gaslager i Tønder. Lageraktiviteten vil i givet fald skulle ske i konkurrence medbl.a. de eksisterende to danske lagre. Selskabets overvejelser baseres således påkommercielle vurderinger og ikke samfundsøkonomiske beregninger. Selvom der udfra en dansk lagerbehovsbetragtning ikke for nærværende er behov for yderligerelagre, så vil lagerkapacitet i både etablerings- og driftsfasen samlet set bidrage til dendanske samfundsøkonomi.
Med venlig hilsen
Lykke Friis