Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
929289_0001.png
929289_0002.png
J.nr. 2010-238-0128Dato: 7. december 2010
TilFolketinget – Det Energipolitiske Udvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 57 af 30. november.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Hækkerup (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Lene S. Henningsen

Spørgsmål:

Vurderer ministeren, at regeringens forøgelse af afgift på varme fra kraftvarme vil påvirkede mindre, decentrale kraftvarmeværker og de større, centrale værker i samme grad?

Svar:

Med Finanslovsforslaget justeres reglerne for opgørelse af afgift på varme produceret isamspil med el (kraftvarme), så afgiften af varme produceret ved kraftvarme øges.Udover at være et finansieringselement vil tiltaget bidrage til at reducere det endelige ener-giforbrug og til opfyldelsen af Danmarks internationale forpligtelser i forhold til at øge an-delen af vedvarende energi.Forslaget indebærer et umiddelbart merprovenu fra energi- og CO2-afgifter på 100 mio. kr.i 2011 samt 195 mio. kr. i 2012 – opgjort i 2011 priser.Forslaget vil primært belaste varmekunderne. Det skyldes, at varmeprisen alt overvejendeer omkostningsbestemt. I de områder af landet, hvor fjernvarmen konkurrerer med VE, kandet imidlertid ikke udelukkes, at en del af belastningen også vil falde på varmeproducenter-ne. Det skyldes reglen om, at varmeprisen skal fastsættes til den laveste af enten den om-kostningsbestemte pris eller substitutionsprisen – dvs. den pris, som varmen alternativt kanfås for, f.eks. hos en anden leverandør.Forudsættes afgiftsstigningen overvæltet på varmekunderne, vil forslaget øge varmeregnin-gen med ca. 235 kr. pr. år for et parcelhus, der opvarmes med fossil kraftvarme.Forslaget rammer varmeforbrugerne uens. Således vil forslaget generelt set medføre enstørre belastning af varmekunder hos større centrale kraftvarmeværker. Det hænger sam-men med, at forslaget ikke alene påvirker energiafgifterne men også CO2afgifterne forværker indenfor kvotesektoren. Det skyldes, at værker indenfor kvotesektoren alene betalerCO2-afgift af den del af brændselsforbruget, der kan henføres til produktionen af varme.Værker udenfor kvotesektoren betaler derimod CO2-afgift af hele brændselsforbruget,hvorfor en ændret fordeling mellem el og varme ikke påvirker betalingen af CO2afgifter.På denne måde øger forslaget varmeregningen relativt mest for varmekunder hos værkerindenfor kvotesektoren, der dvs. varmekunder hos større, centrale kraftvarmeværker og på-virker dermed disse værker relativt mere end mindre, decentrale kraftvarmeværker.
Side 2