Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
938335_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 30. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål56 alm. del, stillet efter ønske fra Ole Hækkerup (S), som jeg hermed skal besvare.Ministeren

Spørgsmål 56:

”Kan ministeren bekræfte, at anvendelse af halm i energiproduktionen langt overve-jende sker bedst sammen med kul, og at fortsat anvendelse af halm i energiprodukti-onen derfor forudsætter fortsat anvendelse af kul i den danske energiproduktion?”

Svar:

Halm anvendes i dag på 5 centrale kraftvarmeværker på tre principielt forskellige an-lægstyper. Kun i et af værkerne (Studstrupværket) samfyres halm med kul. Tre afværkerne (Fynsværket, Enstedværket og Avedøreværket) har etableret separatehalmkedler, hvor halmen brændes uden fossile brændsler. Fynsværket er et komplethalmanlæg, mens Enstedværket og Avedøreværket har separate halmkedler, der erbygget sammen med det øvrige kraftværk. Det sidste værk (Amagerværket) anven-der raffineret halm i form af halmpiller, som anvendes i en renoveret kedel, der ogsåkan anvende kul, træpiller eller andre biopiller.Derudover anvendes halm på 7 decentrale kraftvarmeværker. På fem af værkerneanvendes halm alene. På et værk (Grenåværket) samforbrændes op til 50 % halmmed kul i en såkaldt fluid bed-kedel. På det sidste værk (Måbjergværket) har man enseparat halm- og fliskedel, men en fælles turbine til kraftvarmeproduktion med et af-faldsforbrændingsanlæg.Da flere af værkerne anvender halm uden også at anvende kul, er det ikke en forud-sætning for fortsat anvendelse af halm i den danske energiproduktion, at der ogsåfortsat anvendes kul.
21. december 2010J.nr.: 2010 - 1823
Med venlig hilsen
Lykke Friis