Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
938317_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 30. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål50 alm. del, stillet efter ønske fra Ole Hækkerup (S), som jeg hermed skal besvare.Ministeren

Spørgsmål 50:

”Vil ministeren oplyse, om energiproducenterne selv kan bestemme, hvilke brænd-selstyper de efterspørger, og om et fravalg af halm til energiproduktion derfor kan si-ges at være et udtryk for, at halm ikke er konkurrencedygtigt?”

Svar:

Energiproducenterne kan i udgangspunktet selv bestemme, hvilke brændselstyper deefterspørger. Der er dog forskellige lovgivningsmæssige såvel som bevillingsmæssi-ge restriktioner, hvorved der bl.a. tages hensyn til samfundsøkonomi, herunder mil-jømæssige forhold. Biomasseaftalen er oversat til et bevillingskrav, hvorved der kræ-ves etablering af en kapacitet til 1-1,2 Mt halm og 0,2-0,4 Mt træ. Godkendelsen afAvedøreværkets blok 2 til kul er endvidere givet med et vilkår om, at DONG skal an-vende mindst 22,7 PJ biomasse, men selv kan vælge mellem biomassetyperne.Et eventuelt fravalg af halm kan skyldes flere forhold. Prisen og hermed konkurren-cedygtigheden er et forhold. Et andet er f.eks. de fysiske rammer for håndtering afhalm samt de forbrændingstekniske forhold.Træpiller minder forbrændingsteknisk om kul, hvilket betyder, at de eksisterende kul-fyrede anlæg relativt simpelt kan omstilles til træpiller. Halm har derimod helt andreforbrændingsmæssige egenskaber. Derfor kan halm kun udnyttes på de eksisterendeanlæg i meget små mængder. Hvis halm skal anvendes i større mængder, kræverdet betydeligt større og dyrere ombygninger eller alternativt helt nye anlæg.
21. december 2010J.nr.: 2010 - 1823
Med venlig hilsen
Lykke Friis