Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
931020_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 18. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål40 alm. del, stillet efter ønske fra Per Husted (S), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 40:

"Af Rigsrevisors ”Beretning til statsrevisorerne om hjælpepakkerne til barmarksvær-kerne" fra februar 2004 (6/03) fremgår under punkt 50, at virkningsgraden for oliefyrved beregning af oliereferencen er 72 pct. Af Sparoliekampagnens positivliste foroliefyr på http://tools.sparolie.dk/positivliste.asp fremgår, at virkningsgraden for detbedste oliefyr i dag er 99,9 pct. og for en stor dels vedkommende over 95 pct. Hvor-ledes påvirker denne viden oliereferencen og antallet af barmarksværker med var-mepriser over oliereferencen?"

Svar:

Rigsrevisionen har vurderet sammenligningsmetoden og dens konkrete forudsætnin-ger, herunder et oliefyrs virkningsgrad. Rigsrevisionen konkluderer, at metodens tek-niske forudsætninger ”er realistiske og veldokumenterede”, og Rigsrevisionen kon-kluderer, at den ”generelt sikrer et realistisk grundlag for vurderingen af, om værker-ne var nødlidende.”(Beretning om hjælpepakkerne til barmarksværkerne, februar2004).Det er korrekt, at et oliefyr antages at have en virkningsgrad på 72 pct., selvom der ermere moderne oliefyr i dag. Årsagen er, at 72 pct. i virkningsgrad var almindeligt, dade fleste barmarksværker og andre decentrale kraftvarmeværker blev bygget. Det varmed den forudsætning, at værkernes varmepriser blev fundet attraktive og projektetgodkendt. Derfor er denne oliereference det relevante sammenligningsgrundlag.Det skal bemærkes, at Rigsrevisionen i sin egen undersøgelse af barmarksværker-nes varmepriser sammenligner med et oliefyrs varmepris, som beregnes med envirkningsgrad på 72 pct..(Udvidet notat om effekten af hjælpepakkerne til bar-marksværkerne, september 2005).Fjernvarmeværkernes egen brancheorganisation,Dansk Fjernvarme, anvender fortsat samme metode med samme forudsætninger –senest i varmeprisopgørelsen for 2010.Med venlig hilsenDato. 8. december2010J.nr. 2010-1602
Hans Christian Schmidtfg. minister