Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
918891_0001.png
918891_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 15. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 3alm. del, som jeg hermed skal besvare.Dato:19. november 2010J.nr. 2010-759

Spørgsmål 3

”I forlængelse af EPU alm. del – spm. 1 bedes ministeren kommentere detmateriale, udvalget modtog i forbindelse med Danske Halmleverandørersforetræde den 14. oktober 2010, jf. EPU alm. del – bilag 17. Ministeren bedesherunder give en uddybende kommentar til hvert af de 8 punkter i henvendelsenaf 14. oktober 2010.”

Svar:

Danske Halmleverandører har i foretræde for det Energipolitiske Udvalg udtrykt for-undring og bekymring over planer om hurtig udfasning af kulfyrede kraftvarmeværker,der samfyres med halm og kommer med forslag til, hvordan halmforbruget i Danmarkkan øges både på kort og længere sigt.Som nævnt i min besvarelse af EPU spm. 1 har jeg den 7. oktober 2010 sendt brev tilDanske Halmleverandører.Det er regeringens mål, at Danmark i 2050 er uafhængig af olie, kul og gas. Vi er igang med at konkretisere, hvordan målet nås. Det er dog allerede sikkert, at vi skaludbygge den vedvarende energi markant, og biomasse må forventes at være et vig-tigt element i fremtidens energiforsyning. I den forbindelse er det både ud fra forsy-ningsmæssige og danske beskæftigelseshensyn vigtigt at nyttiggøre nationale ener-giressourcer så som halm.I det følgende kommenteres på de otte punkter i henvendelsen fra Danske Halmleve-randører:Øget ramme for tons tilskud:Tilskuddet er indført for at fremme anvendelsen af halmi de centrale kraftvarmeværker. Dette formål er indfriet inden for den eksisterenderamme.Hvile-i-sig-selv:Forslaget hænger sammen med forslaget omÆndret fordeling mel-lem varme og el-produktionens støtteandel:Lignende forslag har været fremsat afkommuner og varmetransmissionsselskaber i de større byer, der ønsker at kraftvær-kerne skal have større incitament til at anvende biomasse i stedet for kul, samtidigmed, at varmeforbrugerne fortsat skal beskyttes mod stigende varmepriser.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Stille krav til de store energiproducenter om at fastholde niveauet for halmanvendel-se, indtil nye teknologier kan tage over:Elsektoren er blevet liberaliseret og skal ope-rere på kommercielle markeder. Det er derfor ikke muligt at pålægge elværkerne atbruge et bestemt brændsel efter de gældende regler.Udbudsmodel til nyt halmforbrug:Dette er et blandt flere forslag, som har til hensigtat sikre aftag for dansk halm blandt andet som følge af, at halmanvendelsen isoleretset falder med faldende kulforbrug på kraftværkerne, idet der indfyres op til 10 pct.halm med kullene i dag.For så vidt angår de tre forslag vedrørende bioethanol;tvungen iblanding af 2. gene-rations bioethanol, fremrykke iblandingskravetoghjælpe 2. generation i gang:Detundersøges i øjeblikket hvordan 2. generations biobrændstoffer kan fremmes, herun-der ift. EU-direktiver på området.De otte forslag fra Danske Halmleverandører indgår sammen med forslag fra andreaktører i regeringens overvejelser af, hvilke initiativer der bedst fremmer udbygningenaf vedvarende energi.
Side 2
Med venlig hilsen
Lykke Friis