Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 11. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål21 alm. del, efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal be-svare.Spørgsmål 21:
"Vil ministeren udarbejde en uafhængig analyse af behovet for at bevare dennuværende lagerkapacitet i Danmark, idet der tages udgangspunkt i det kommendeEU-samarbejde og den eventuelle koordinering af den europæiske lagerkapacitet fornaturgas (jf. EPU alm. del - svar på spm.16), og indhente en udtalelse fra Euro-pa-Kommissionen om både koordinering af den europæiske lagerkapacitet og forhol-det til EU-retten vedrørende naturbeskyttelse, vandkvalitet og biodiversitet, såledesat behovet for at udskylle de nuværende kaverner i Lille Torup i et EU- beskyttelses-område reelt begrundes eller afvises?”Svar:
Energistyrelsen har i forbindelse med behandling af ansøgning om etablering af etgaslager i Tønder i juni 2010 fået udarbejdet en rapport hos Rambøll om efterspørg-sel på nyt dansk gaslager. I rapporten behandles forventningerne til den fremtidigegasforsyningssituation og gaslagerbehov, primært i Danmark, men også i relation tilgasmarkederne i Sverige og Tyskland. Rapporten konkluderer, at der fremover vilkunne opstå et øget behov for lagerkapacitet, og at et tredje gaslager i givet fald vilkunne betyde øget konkurrence om gaslagerydelserne i Danmark. Rapporten ved-lægges til orientering.Om behovet for genudskylning af de eksisterende kaverner i Lille Torup oplyserEnergistyrelsen, at den planlagte genudskylning af de eksisterende kaverner i LilleTorup sker som led i en nødvendig vedligeholdelse af lageret. Boringer ned til saltka-vernerne er over 30 år gamle, hvorfor der nu er behov for inspektion af boringerne forat undersøge, om de lever op til de sikkerhedsmæssige krav om indeslutning af gas-sen. Da lageret blev etableret i begyndelsen af 1980’erne, var den største bekymringeventuelle begrænsninger i udtrækskapaciteten, hvorfor der ikke blev installeret un-derjordiske sikkerhedsventiler i produktionsrøret. Sikkerhedsventilen skal lukke forudstrømning af gassen i det tilfælde, hvor overfladeanlægget bliver beskadiget. Eteventuelt udslip af gassen fra en hel kaverne som følge af beskadigelse af overflade-anlægget, blev på det tidspunkt betragtet som et økonomisk tab, men ikke som foru-rening, fordi gassen forsvandt i atmosfæren. Metan, som udgør størstedelen af gas-sen, er ca. 40 gange så skadelig for atmosfæren som CO2. Sikkerheden for indeslut-ning af gassen bør derfor øges. For at kunne inspicere boringer sikkerhedsmæssigt
Dato: 10. december 2010J.nr. 2010-1409
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
forsvarligt og for at vedligeholde produktionsbrønden er det nødvendigt at fylde ka-vernen med vand.Det bemærkes, at lageret i Stenlille fra starten er udstyret med underjordiske sikker-hedsventiler, som også anvendes i offshoreinstallationerne.Energistyrelsen oplyser endvidere, at Miljøcenter Århus i første omgang alene agterat godkende genudskylningen af en enkelt kaverne, så man kan sikre sig, at alt er iorden og miljømæssigt forsvarligt. Hvis dette ikke er tilfældet, må der findes andreløsninger ved genudskylning af de resterende kaverner.Energinet.dk har i rapporten ”ENERGI 2050 Udviklingsspor for energisystemet, sep-tember 2010” udarbejdet 4 scenarier, som sigter på, at det danske energisystem i2050 skal være enten CO2-neutralt eller uden fossile brændsler. I alle scenarier erder fortsat brug for et gassystem og de dertil knyttede lagre. En af fremtidsmulighe-derne kunne være et biogassystem eller hydrogensystem.For den danske samfundsøkonomi er det af stor betydning, at vi får mest muligt ud afolie- og gasreserverne i Nordsøen. I Energistyrelsens høje skøn for gasproduktionen,som forudsætter udnyttelse af kendte såvel som nye fund, kan der i 2037 være en3produktion på 2 mia. m om året. Uanset det indenlandske forbrug vil der være behovfor infrastruktur med henblik på afsætning af gassen. Der vil derfor i lang tid fremovervære behov for det danske naturgasnet og naturgaslagre.De to lagerselskaber har søgt om en forlængelse på 25 år, og det finder jeg er enpassende forlængelse, når man tager hensyn til den mulige levetid for anlæggene. Ihvilket omfang lagerkapaciteten faktisk opretholdes, vil afhænge af efterspørgslen.Jeg finder på ovenstående baggrund ikke, at der er behov for indhentning af udtalel-ser fra Europa-Kommisionen eller udarbejdelse af yderligere uafhængige analyser.
Med venlig hilsen
Hans Christian Schmidtfg. minister