Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
914281_0001.png
914281_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 14. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 2alm. del, stillet efter ønske fra Margrethe Vestager (RV), som jeg hermed skal besva-re.

Spørgsmål 2:

"Hvilke muligheder er der for at lagre strøm produceret af vindmøller, som ikkebruges, når den produceres?"

Svar:

I elsystemet skal der hele tiden være balance mellem elforbrug og elproduktion. Ba-lancen sikres i dag ved at regulere produktionen efter forbruget. Således fastlæggestime for time, hvilke produktionsvirksomheder der må producere og hvor meget demå producere. Vindmøllernes produktion indgår også i denne regulering, der sikrer,at der ikke forekommer elproduktion, som ikke samtidig anvendes enten i Danmarkeller gennem eksport i vores nabolande.Strømudvekslingen med de nordiske lande, som har en stor elproduktion baseret påvandkraft, udnyttes i praksis til ”lagring” af vindmøllestrøm. I perioder med stor vind-kraftproduktion i Danmark kan strømmen eksporteres mod en tilsvarende begræns-ning af vandkraftproduktionen. Omvendt kan vandkraftproduktionen øges og strøm-men importeres til Danmark, når der er behov herfor som følge af lav vindkraftpro-duktion. Denne regulering foregår i praksis på markedsvilkår ved hjælp af prissigna-lerne på det nordiske elmarked Nordpool.For bedre at kunne udnytte elektriciteten fra landets vindmøller, når det blæser me-get, og på tidspunkter i døgnet, hvor der hidtil ikke er blevet brugt megen elektricitet,har regeringen indgået en aftale med energiforligsparterne vedrørende elpatronloven.Aftalen indebærer, at de særligt lave afgiftssatser for brug af elektricitet i elpatroner iforbindelse med fjernvarmeproduktion er gjort permanent. Dermed er spørgsmåletom udnyttelse af fluktuerende el løst i en årrække fremover, idet elpatronordningenhar åbnet for en meget stor kapacitet til forbrug af store mængder el.På længere sigt kan der vise sig et behov for at anvende andre lagringsmuligheder iDanmark. Således kan lagring af strøm ske ved fleksibel opladning af batterier i fx el-biler eller ved at ”omforme” strømmen til en anden form for energi, som efterfølgendekan anvendes til elproduktion. Eksempelvis kan strømmen anvendes til at pumpevand op i et højtliggende vandmagasin, som kan udnyttes til drift af et vandkraftværk,eller strømmen kan anvendes til at presse luft sammen, f.eks. i et stort underjordisk
11. november 2010J.nr.: 2010-749
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
hulrum, hvorefter trykluften kan anvendes til elproduktion ved brug af en turbine. Al-ternativt kan strømmen anvendes til fremstilling af brint, hvorefter brinten kan anven-des som brændsel f.eks. i en brændselscelle.
Med venlig hilsen
Lykke Friis