Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
929754_0001.png
929754_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 10. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål19 alm. del, som jeg hermed skal besvare.Ministeren
Spørgsmål 19, EPU alm. del:J.nr. 2010-1361
"Ministeren bedes kommentere det materiale, udvalget modtog i forbindelse med fo-retræde af en deputation om 'Nettilslutningen til Anholt Havvindmøllepark' den 9. no-vember 2010, jf. EPU alm. del - bilag 42 og 48."Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der svarer følgende, hvortil jeg skalhenholde mig:”Energinet.dk har, som det fremgår af henvendelsen, fået pålæg om at tilslutte hav-vindmølleparken ved Anholt. Pålægget siger ikke noget om, hvor tilslutningen skalfinde sted, eller hvor ledninger skal placeres. Men det fremgår af pålægget, at så-fremt Energinet.dk vælger et anlæg på 150 kV eller mindre, er Midtjyske Net ifølgesin bevilling forpligtet til at etablere de landfaste dele af ilandføringsanlægget. Midtjy-ske Net har derfor også været inddraget i den indledende planlægning af projektet.Energinet.dk har gennemført grundige analyser af samtlige tilslutningspunkter i om-rådet. De to teknisk og økonomisk bedste løsninger var en 150 kV og en 220 kVfor-bindelse med ilandføring nord for Grenå. På baggrund af udbud af kabel-entreprisefor såvel 150 kV og 220 kV har Energinet.dk besluttet at søge om en 220 kV forbin-delse. Det fremgår yderligere af Energinet.dk’s fremsendte beslutningsgrundlag, atdet er den billigste løsning.Anvendelse af de eksisterende kabler er blevet undersøgt. Energinet.dk fremhæver,at de eksisterende kabler ikke kan anvendes, fordi net-beregninger viser, at der ikkeer tilstrækkelig overførselskapacitet i forbindelserne. Hertil kommer spændingsvaria-tioner som følge af de store mængder vindkraft, der skal transmitteres gennem for-bindelsen. Energinet.dk har erfaringer med denne problemstilling fra tilslutning af Ny-sted havmøllepark på Lolland. Disse kan afhjælpes ved etablering af en kompensati-onsenhed (SVC). Energinet.dk har skønnet, at en sådan løsning ikke ville være billi-gere end det ansøgte projekt.Den konkrete linjeføring af forbindelsen er fastlagt i planprocessen, som de tre invol-verede kommuner er ansvarlige for. Norddjurs Kommune har i sin sammenfattenderedegørelse i forbindelse med miljøvurdering af projektet anført følgende:
Dato:7. december 2010
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
”Der har i planprocessen været undersøgt alternative linjeføringer og ilandfø-ringssteder for kablet. Ved den nærmere planlægning er den fremlagte løsningvalgt af hensyn til landskabsværdier, naturværdier, byudvikling og boliger, for-tidsminder samt arkæologiske fund og interesseområder. Der har også indgåetnødvendige tekniske og samfundsøkonomiske hensyn til anlæggets etableringog drift.Et forslag om placering i et eksisterende 150 kV-tracé er fravalgt på grund aftekniske problemer ved en placering af to kabelsystemer sammen. Hvis der op-står problemer med det ene kabelsystem vil det kræve, at det andet system måafbrydes - det vil kunne medføre forsyningsproblemer for hele Djursland.Der er nærmere redegjort for disse forhold i miljørapporten.Den løsning, som er valgt, er den linjeføring, hvor det i videst mulige omfang ermuligt at tilgodese ovennævnte miljøhensyn samt tekniske og samfundsøkono-miske hensyn til anlæggets etablering og drift.”Spørgsmålet om placering af tracéet er allerede behandlet i planprocessen, som blevafsluttet i sidste uge for den sidste af de tre involverede kommuner.Klima- og Energiministeriet har anmodet Energistyrelsen om at behandle Energi-net.dk’s ansøgning og udarbejde en indstilling til afgørelse. Ansøgningen er p.t. un-der behandling i Energistyrelsen. Det fremsendte materiale vil indgå i den videresagsbehandling.”
Med venlig hilsen
Hans Christian Schmidtfg. minister