Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
1022652_0001.png
1022652_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 26. juli 2011 stillet mig følgende spørgsmål 184alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 184:

"Kan ministeren bekræfte, at tilladelserne til at indvinde gas fra skiferlag underNordjylland og Nordsjælland er betinget af, at de firmaer, der har fået tilladelsen,skal bore efter gas senest fire år, efter at de har fået tilladelsen?"

Svar:

Der er i 2009 og 2010 udstedt i alt tre tilladelser til efterforskning og indvinding af kul-brinter, hvor det er målet med efterforskningen at undersøge, om det vil være muligtat finde og producere naturgas fra skiferlag i undergrunden. Tilladelserne dækkerområder i Nordjylland og på Sjælland, jf. vedlagte kort.Der er ikke givet godkendelse til udførelse af efterforskningsboringer i de omtalte til-ladelser, og der er heller ikke givet godkendelse til iværksættelse af indvinding af na-turgas i medfør af de tre tilladelser.Selskaberne gennemfører i første omgang efterforskningsarbejder, som skal afdæk-ke mulighederne for at finde og producere naturgas fra skiferlag i undergrunden. Ud-førelse af eksempelvis seismiske undersøgelser og eventuelle efterforskningsborin-ger skal godkendes efter bestemmelser i blandt andet undergrundsloven. Gennemfø-relse af sådanne arbejder skal også godkendes i medfør af anden lovgivning af loka-le myndigheder.Tilladelserne til efterforskning og indvinding af kulbrinter fritager således ikke selska-berne for at indhente de tilladelser og godkendelser, der i øvrigt er nødvendige i med-før af undergrundsloven og anden lovgivning. Desuden betyder tilladelserne ikke, atselskaberne på nuværende tidspunkt har tilladelse til at igangsætte indvinding, menalene at de har en ret til påviste olie- og gasforekomster, såfremt vilkår og betingelserherfor i øvrigt til den tid kan imødekommes.Såfremt selskaberne på baggrund af de gennemførte efterforskningsarbejder og vur-deringer kommer frem til, at der er baggrund for at igangsætte produktion af natur-gas, skal selskaberne udarbejde planer herfor til godkendelse efter blandt andet un-dergrundslovens bestemmelser. I den forbindelse skal der blandt andet også gen-Dato: 8. august 2011J.nr. 2011-3631

./.

KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
nemføres en vurdering af virkninger på miljøet (VVM) for de planlagte indvindingsak-tiviteter.Tilladelserne er gældende i seks år med mulighed for forlængelse efter bestemmel-ser herom i tilladelsen og undergrundsloven. Til de tre tilladelser er der knyttet ar-bejdsprogrammer, som beskriver, hvilke arbejder selskaberne vil gennemføre for atafdække mulighederne for at finde og producere kulbrinter i de områder, som tilladel-serne omfatter.Arbejdsprogrammerne omfatter bearbejdning og vurdering af eksisterende data ogviden om undergrunden. Sådanne arbejder skal være afsluttet inden to år efter ud-stedelse af tilladelsen. Såfremt selskaberne fortsat ønsker at beholde tilladelsen, skalde herefter forpligte sig til at udføre yderligere undersøgelser, som eksempelvis kun-ne være gennemførelse af ny seismisk kortlægning af undergrunden. Sådanne ar-bejder skal være afsluttet senest fire år efter udstedelse af tilladelsen.Hvis selskaberne ønsker at opretholde tilladelsen ud over fire år, skal de forpligte sigtil at gennemføre en efterforskningsboring. En sådan boring skal så være udført se-nest 5 eller 5 ½ år efter udstedelse af tilladelsen som angivet i arbejdsprogrammernei tilladelserne.Der er mulighed for at tilbagelevere tilladelsen efter hver fase af det gennemførte ar-bejdsprogram. Således kan de omtalte tre tilladelser tilbageleveres til staten efter toeller fire år.En sådan model med tidsmæssig angivelse af arbejdsprogram og mulighed for tilba-gelevering anvendes også i andre tilladelser til efterforskning og indvinding af olie oggas, også for tilladelser som omfatter områder på havet.
Med venlig hilsen
Lykke Friis