Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
912209_0001.png
912209_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 25. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 15alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 15:

Dato 8. november 2010

”Vil

ministeren bede Energinet.dk om at få ansøgningen om genudskylning afnaturgaslageret ved Lille Torup og udkastet til miljøgodkendelse forhåndsvurdereti Europa-Kommissionen og dermed sikre en juridisk vurdering af godkendelsensoverensstemmelse med EU-lovgivningen, særligt habitatdirektivet, somgrundlæggende forudsætning for at forlænge koncessionen, i fald Energinet.dk fast-holder ønsket om at udskylle de eksisterende kaverner? Der henvises tilministerens redegørelse af 20. oktober 2010 efter § 23 i lov om anvendelse afDanmarks undergrund, jf. EPU alm. del - bilag 23.”

Svar:

Spørgsmålet om miljøgodkendelse til genudskylning af kavernerne har været forelagtMiljøministeriet, som har svaret som følger, hvilket jeg henholder mig til:”Vurderinger af eventuelle konsekvenser af planer og projekter påhviler efter habitat-direktivet medlemslandene. Det er myndighederne i medlemslandene, der skal påse,at der ikke gives tilslutning til en plan eller et projekt, før de har sikret sig, at den/detikke skader et Natura 2000-område, jf. habitatdirektivets artikel 6, stk. 3.Hvis det overvejes at træffe en afgørelse, der kan fravige beskyttelsen, dvs. skade etNatura 2000-område, forudsætter det, at der ikke er alternativer, og at der foreliggerbydende nødvendige hensyn til væsentlige samfundsinteresser, jf. habitatdirektivetsartikel 6, stk. 4. I givet fald skal Europa-Kommissionen efterfølgende orienteres omfravigelsen og de nødvendige kompensationsforanstaltninger, der iværksættes for atopveje en evt. skade.Det er kun i sager, hvor det overvejes at fravige beskyttelsen i områder med såkaldteprioriterede arter eller naturtyper, at sagen forud for vedtagelse skal forelæggesKommissionen til udtalelse. Det er ikke aktuelt i den foreliggende sag, hvor der ikkeer prioriterede arter eller prioriterede naturtyper, der kan blive berørt af projektet.I den aktuelle sag er det By- og Landskabsstyrelsen, Miljøcenter Århus, der er myn-dighed i relation til Energinet.dks ansøgning om udledning fra udskylning fra de eksi-sterende kaverner ved Ll. Torup Gaslager. Sagen er under behandling i miljøcentret,der efter reglerne i habitatbekendtgørelsen vil varetage hensynet til Natura 2000-området.”
J.nr.: 2010-962
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Med venlig hilsen
Lykke Friis