Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
1013683_0001.png
1013683_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 1. juni 2011 stillet mig følgende spørgsmål 140alm. del, stillet efter ønske fra Jens Kirk (V), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 140

”I forlængelse af EPU alm. del – svar på spm. 135 og 138 og af det materiale,Ribe Sol præsenterede for udvalget ved sit foretræde den 31. maj 2011, jf.EPU alm. del – bilag 272, anmodes ministeren om at oplyse, om der administrativtkan dispenseres fraa) grænsen på 6 kW for nettoafregning af egenproduceret el,b) reglen om, at egenproduceret el skal anvendes inden for matriklen, ogc) reglen om, at egenproduceret varme skal anvendes inden for matriklen?”

Svar:

Som udgangspunkt skal der betales PSO-bidrag af alt elforbrug i Danmark, herunderogså af egetforbruget af den elektricitet, som elforbrugeren selv producerer.Elforsyningslovens § 9a, stk. 3, om nettoafregning finder anvendelse, når elektricite-ten kan fritages for afgift efter lov om afgift for elektricitet. Reglen gælder kun elektri-citet produceret på et solcelleanlæg med en installeret effekt på højest 6 kW pr. hus-stand.Herudover er der i medfør af § 8a i elforsyningsloven mulighed for administrativt atfastsætte regler om nettoafregning. Kun elproduktionsanlæg i husstande med en be-grænset effekt eller kapacitet, for eksempel små solcelleanlæg og minimøller, kanundtages fra pligten til at bidrage til de samlede PSO-betalinger. Bestemmelsen for-udsætter endvidere, at den kun kan anvendes i tilfælde, hvor det vil være uforholds-mæssigt kompliceret og usikkert at opgøre elforbruget og hvor de administrative om-kostninger og byrder ikke vil stå i rimeligt forhold til disse anlægs meget beskedne bi-drag til de samlede PSO-betalinger. Endelig skal elproduktionen forbruges i ejerensegen forbrugsinstallation. Eventuel overskudsproduktion af elektricitet, som leveres tilelnettet, kan ikke nettoafregnes.Reglerne om nettoafregning er fastsat i den gældende bekendtgørelse om nettoaf-regning for egenproducenter af elektricitet og udformet inden for lovens snævrerammer, herunder 6 kW grænsen og kravet om, at solcelleanlægget skal være tilslut-tet egen forbrugsinstallation. Alle andre ændringer i forhold til nettoafregning, kræverderfor en ændring af elforsyningsloven. Jeg er ikke bekendt med en regel om, ategenproduceret varme skal anvendes inden for matriklen.23. juni 2011J.nr.: 2011-2848
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Nettoafregningsordningerne er som nævnt tiltænkt husstande med små elproduktion-sanlæg. Der er derfor ikke i den eksisterende lovgivning hjemmel til, at reglerne omnettoafregning kan finde anvendelse på et stort kombineret solvarme- og solcellean-læg, som Ribe Sol-projektet.Som jeg tilkendegav i mit svar til udvalget på spørgsmål 138, er jeg parat til en gene-rel drøftelse af afregningsforholdene for solceller som en del af de energipolitiske for-handlinger, hvis partierne ønsker dette.
Med venlig hilsen
Lykke Friis