Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
908878_0001.png
908878_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 8. oktober 2010 stillet mig følgende spørgsmål 1alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 1:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. september 2010 fra DanskeHalmleverandører, jf. EPU (2009-10) alm. del – bilag 388."

Svar:

Regeringen er enig i, at halmen har en vigtig betydning som råvare til energi i dag ogi fremtiden. Der vil uden tvivl være brug for mere biomasse i den danske energiforsy-ning, når vi skal opfylde de danske energipolitiske målsætninger for de kommendeår.Hvis kulbaserede værker, der anvender samproduktion med halm, tages ud af drift,reducerer det udledningen af drivhusgasser, men det vil som bekendt også - isoleretset - reducere halmforbruget. Opgaven består i at skabe muligheder for, at halmenpå sigt i højere grad bliver benyttet i egentlige halmanlæg eller til andre energiformål.Der er, som Danske Halmleverandører nævner, forsyningssikkerhedsmæssigeaspekter i at nyttiggøre de danske biomasseressourcer. Regeringen ser derfor gerne,at dansk biomasse kommer til at dække en stor del af udbygningen. I den danskehandlingsplan for vedvarende energi, som vi indberettede til EU-kommissionen i juni2010, er forventningen, at biomasse vil stå for langt den største stigning i produktio-nen af vedvarende energi frem til 2020. Stigningen forventes i høj grad at ske på decentrale kraftværker.Eftersom elsektoren er blevet liberaliseret og skal operere på kommercielle vilkår, erdet ikke hensigtsmæssigt, som i det tidligere hvile-i-sig-selv regime, at forpligte kraft-værkerne til at bruge et bestemt brændsel. Kraftværkerne er kommercielle selskaber,og deres valg af brændsel vil være påvirket af udviklingen i brændselspriserne.Der kan derfor også være behov for at se på, hvordan anvendelsen af biomasse kanfremmes. Det vil være nødvendigt med yderligere energipolitiske initiativer for at sikreden nødvendige udbygning med vedvarende energi. I den sammenhæng vil vi ladeos inspirere af de forslag til initiativer, vi modtager fra Danske Halmleverandører ogandre aktører på området.Dato: 1. novemberJ.nr. 2010-558
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Jeg har den 7. oktober 2010 svaret på en henvendelse fra Danske Halmleverandøreraf 19. juli 2010, som også var stilet til skatteministeren og ministeren for fødevarer,landbrug og fiskeri. Danske Halmleverandører har den 26. august 2010 sendt en til-svarende henvendelse til økonomi- og erhvervsministeren. Jeg har svaret på mineministerkollegers vegne. Kopi af mit svar er vedlagt.
Med venlig hilsen
Lykke Friis