Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
BOU Alm.del
Offentligt
FolketingetBoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2011Procesretskontoret2011-740-0518STC41289
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 87 (Alm. del), som Folketin-gets Boligudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 87 fra Folketingets Boligudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren redegøre for, hvordan store dele af befolk-ningen skal komme til deres ret, når retshjælpsordningerne erutilstrækkelige, særligt for ejere af ideelle anparter i boligermed skimmelsvamp, som er uafhængige af medejeres med-virken, men må handle på egen hånd for at undgå sundheds-skade?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at ejere af ideelle anparter i boliger medskimmelsvamp er omfattet af retsplejelovens almindelige regler om rets-hjælp og fri proces. Reglerne fik deres nuværende udformning ved lovnr. 554 af 24. juni 2005 om ændring af retsplejeloven og forskellige an-dre love (Sagsomkostninger, retshjælp og fri proces), der trådte i kraftden 1. januar 2007. Loven bygger på Retsplejerådets betænkning nr.1436/2004 om adgang til domstolene.Enhver har således ret til helt grundlæggende (og gratis) mundtlig råd-givning (retshjælp) om juridiske spørgsmål af betydning for en tvist ogom de praktiske og økonomiske muligheder for at gå videre med en sag(trin 1). Rådgivningen ydes af advokatvagter og retshjælpsinstitutioner.Retshjælpssøgende, som opfylder de økonomiske betingelser for at få friproces, har endvidere ret til delvis vederlagsfri retshjælp i form af råd-givning og udfærdigelse af enkelte skriftlige henvendelser, herunder an-søgning om fri proces mv. (trin 2). Vederlaget til advokater for retshjælppå trin 2 udgør 950 kr. (inkl. moms) i 2011. Heraf betaler staten 75 pct.,mens den retshjælpssøgende betaler resten, dog således at hele vederlagetfor retshjælp til at søge om fri proces betales af staten.Når der foreligger en tvist, og der skønnes at være udsigt til, at sagen vedyderligere bistand fra en advokat vil kunne afsluttes forligsmæssigt, harden retshjælpssøgende endvidere ret til delvis vederlagsfri retshjælp vedadvokat (trin 3). Vederlaget til advokater for retshjælp på trin 3 udgør2.170 kr. (inkl. moms) i 2011. Heraf betaler staten og den retshjælpssø-gende hver halvdelen.Der kan dog som udgangspunkt ikke ydes tilskud fra staten til retshjælppå trin 2 og 3, hvis det på forhånd er klart, at sagen ikke kan afsluttes in-den for de beløbsmæssige rammer på henholdsvis 950 kr. og 2.170 kr.2
Endvidere omfatter tilskud fra statskassen til retshjælp på trin 2 og 3 ale-ne vederlag, der ikke er dækket af en retshjælpsforsikring eller andenform for forsikring.Fri proceser udtryk for, at det offentlige dækker en persons udgifter til atføre en civil retssag. Formålet er at sikre den enkelte borgers adgang tildomstolene ved at give personer med mindre gode økonomiske forholdmulighed for at føre retssag ved domstolene på linje med personer medbedre økonomiske forhold.Fri proces gives til personer, der opfylder nogle nærmere angivne øko-nomiske kriterier, hvis den pågældende skønnes at have en rimelig grundtil at føre proces, jf. retsplejelovens §§ 325 og 328 og bekendtgørelse nr.1428 af 14. december 2010 om fri proces. Fri proces kan bl.a. medførebeskikkelse af en advokat til at udføre retssagen mod vederlag af stats-kassen og fritagelse for at erstatte modparten sagens omkostninger, jf.retsplejelovens § 331, stk. 1.Når særlige grunde taler for det, kan en person få fri proces, selvom dealmindelige betingelser i retsplejelovens §§ 325 og 328 ikke er opfyldt.Dette gælder navnlig i sager, som er af principiel karakter eller af almin-delig offentlig interesse, eller som har væsentlig betydning for ansøge-rens sociale eller erhvervsmæssige situation, jf. retsplejelovens § 329.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at der som hovedregel ikke kanbevilliges fri proces til personer, der har en forsikring, som dækker om-kostningerne ved en konkret retssag. Inden der ansøges om fri proces,skal forsikringsselskabet anmodes om tilsagn om forsikringsdækning.Afslår forsikringsselskabet at yde forsikringsdækning, kan der ansøgesom fri proces.Det er Civilstyrelsen, der behandler ansøgninger om fri proces efter rets-plejelovens §§ 328 og 329.Justitsministeriet kan herudover oplyse, at Retsplejerådet for tiden arbej-der med at vurdere, om intentionerne med lovændring nr. 554 af 24. juni2005 er opfyldt. Der henvises herom til Justitsministeriets samtidige be-svarelse af spørgsmål nr. 83 af 11. februar 2011 fra Folketingets Bolig-udvalg (Alm. del).
3
Jeg finder det fortsat rigtigst at afvente Retsplejerådets vurdering, før dertages stilling til spørgsmålet om, hvorvidt intentionerne med lovændrin-gen er opfyldt.
4