Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
BOU Alm.del
Offentligt
1022003_0001.png
1022003_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
28. juli 2011

Besvarelse af spørgsmål 161 alm. del stillet af Boligudvalget 29. juni

2011 efter ønske fra Yildiz Akdogan (S)

Spørgsmål:

Vil ministeren tage initiativ til en undersøgelse af, hvor mange andels-boligforeninger i antal og i procent, der har optaget trappe- og swaplån oghvilke konsekvenser disse lån har haft for andelsboligforeningernes øko-nomi? Vil ministeren i den forbindelse oplyse, hvor mange af disse trap-pe- og swaplån, der er optaget fra 2008 og frem, dvs. efter at den finan-sielle krise og den økonomiske afmatning for alvor satte ind i Danmark?

Svar:

Som oplyst i forbindelse med det åbne samråd den 8. juni 2011 er jegikke i besiddelse af de ønskede oplysninger om, hvor mange andelsbolig-foreninger i antal og procent, der har optaget trappe- og swap-lån. Derfindes ikke en statistik over udbredelsen af trappe- og swaplån målt i an-tal eller procent, herunder i andelsboligsektoren, i Danmark. Andelsbolig-foreningernes Fællesrepræsentation (ABF) har således også den 21. juli2011 oplyst, at de ikke ligger inde med sådanne oplysninger om deresmedlemmer.For så vidt angår hvor mange trappe- og swaplån, der er optaget fra 2008og frem, oplyste jeg på samrådet den 8. juni 2011 Boligudvalget om, atjeg havde forespurgt Finanstilsynet om markedet for trappelån. Finanstil-synet oplyste, at tilsynet ikke er bekendt med, at trappelån fortsat udbydespå andelsboligmarkedet. Lånene var fra 2005 og nogle år frem ganskeudbredt i andelsboligsektoren netop i forbindelse med stiftelse af andels-boligforeninger. Det er dog Finanstilsynets opfattelse, at den udeståendemasse i andelsboligsektoren af trappelån, hvor den fremtidige variablerente på realkreditlånet er omlagt til en kendt stigende fast rente via enrenteswap, udgør et mindre tocifret milliardbeløb. Det kan hertil oplyses,at realkreditinstitutternes samlede udlån til andelsboliger pr. 31. decem-ber 2010 udgjorde ca. 95 mia. kr.Endvidere oplyste jeg Boligudvalget om, at det beror på en konkret vur-dering af den enkelte rente-swapaftale, hvilken betydning renteswapafta-len har for foreningens økonomi. I de foreninger, hvor renteswapaftalenefter en konkret vurdering medregnes ved opgørelsen af foreningens for-mue, kan en stigende markedsrente medføre en positiv markedsværdi pårenteswapaftalen, og dermed en stigning i den enkelte andelshavers an-delsværdi. Samme forening kan opleve tab, hvis renten skulle falde igen.Jeg vil gerne understrege, at regeringen har taget en række initiativer forfremadrettet at forbedre gennemsigtigheden og oplysningsniveauet på
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
lånemarkedet, herunder risikomærkning af lån, hvor trappe- og swaplånvil være et rødt produkt og høre til i den mest risikofyldte lånekategori.Endvidere har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i december 2010 udsendten regnskabsvejledning, der bidrager til at gøre årsregnskabet mere over-skueligt og informativt og dække de relevante regnskabslæseres behov,herunder oplysninger om trappe- og swaplån. Derudover er der rådgiv-ningsregler, som betyder, at hvis der er tale om mangelfuld rådgivning,og rådgivningsreglerne ikke er fulgt, vil andelsboligforeningen efter om-stændighederne kunne få erstatning.En fuldt dækkende undersøgelse af hvor mange andelsboligforeninger,der har optaget trappe- og swaplån og konsekvenser heraf for forenin-gernes økonomi vil forudsætte, at alle andels-boligforeningerne i Dan-mark vil skulle spørges om de ønskede oplysninger og at den enkelteforening vil påtage sig arbejdet med at besvare disse. Der er ikke præcisetal for, hvor mange andelsboligforeninger der findes i Danmark, menskønsmæssigt vurderes der at være tale om mindst 8.000 andelsboligfor-eninger. Jeg vil derfor tage kontakt til ABF og nærmere drøfte spørgsmå-let om en undersøgelse blandt deres medlemmer, som kan give et fyldest-gørende og retvisende billede.