Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
BOU Alm.del
Offentligt
1008149_0001.png
1008149_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. juni 2011

Besvarelse af spørgsmål 143 alm. del stillet af Boligudvalget den 1.

juni 2011 efter ønske fra Thomas Jensen (S)

Spørgsmål:

Mener ministeren, at Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentationsforslag om en ændring af andelsboligloven, som er fremsendt til ministe-ren, jf. omtale i Jyllands Posten, vil være en brugbar løsning til at hjælpede andelsboligforeninger, der er kommet i alvorlige problemer? (JyllandsPostens erhvervs- og økonomitillæg s. 1 den 1. juni 2011).

Svar:

Andelsboligernes Fællesrepræsentation (ABF) foreslår at undtage værdi-en af en renteswap i forbindelse med opgørelse af andelskronen.Efter de gældende regler svarer værdien af en andelsbolig til en andel afandelsforeningens nettoformue. Nettoformuen opgøres som forskellenmellem andelsboligforeningens aktiver og foreningens passiver. En an-delsboligforening skal ved opgørelse af andelskronen medregne de po-ster, der kan have betydning for beregningen af nettoformuens størrelse.Af hensyn til at sikre gennemsigtighed på andelsboligmarkedet, menerjeg, det er vigtigt, at værdien af swaps indregnes i andelskronen. Hvisikke den indregnes, risikerer potentielle købere af andele i en andelsbo-ligforening at købe en andel uden at kende den reelle værdi, idet swap-aftalen stadig udgør en forpligtelse for andelsboligforeningen.Jeg lægger stor vægt på, at regnskaberne er retvisende. Ved at ændre reg-lerne på den foreslåede måde vil det gøre andelsboligforeningernes regn-skaber misvisende. Det ville svare til, at man ikke stillede krav til ban-kerne om, at de i deres årsregnskaber skulle oplyse regnskabsbrugerne(aktionærer m.v.) om værdien af bestemte lånetyper eller indgåede swap-aftaler.Jeg mener derfor også, at det er vigtigt, at renteswaps medtages i andels-boligforeningernes årsregnskaber. Regnskaberne skal være gennemsigti-ge og retvisende, så potentielle andelskøbere har mulighed for at træffederes valg på et korrekt og oplyst grundlag. Med ABF’s forslag vil denuværende andelshavere kunne få løst nogle af deres problemer, men deflyttes blot over på de kommende andelshavere.Jeg mener i øvrigt ikke, at det er hensigtsmæssigt at give en swapaftalesærstatus i forhold til andre finansielle instrumenter, som kan påvirkeandelskronen i både opadgående og nedadgående retning.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Hertil kommer, at ABF’s forslag indebærer, at der kun reguleres forfremtidige fastsættelser af andelskronen, da der ikke kan lovgives medtilbagevirkende kraft. Forslaget vil dermed ikke kunne ændre på de rets-krav, som er opstået imellem de enkelte andelshavere, foreninger, dereskreditinstitutioner og rådgivere.På den baggrund ser jeg ikke anledning til at ændre andelsboligloven.Jeg har sympati for alle, der oplever negative konsekvenser af at havetaget uhensigtsmæssige lån på forkert grundlag. Men efter min meningkan andelsboliger ikke betragtes som et særligt problem. Andelsboligeje-re påvirkes – ligesom øvrige boligejere – af renteændringer samt op- ognedgang på boligmarkedet.Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 140 alm. del.