Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
BOU Alm.del
Offentligt
993039_0001.png
993039_0002.png
993039_0003.png
993039_0004.png
993039_0005.png
993039_0006.png
DET TALTE ORD GÆLDERSamrådsspørgsmål MVil ministeren redegøre for, hvorfor der fra 2002 til og med 2010 har været enuafbrudt stigning i antallet af tvangsudsættelser af lejere?Svar:Jeg vil gerne indlede med at sige, at stigningen i antallet af udsættelser er enproblemstilling, som regeringen tager alvorligt. Det er ikke acceptabelt, at vi årefter år oplever, at flere og flere bliver sat ud. Jeg vil fortsat arbejde for, at ud-viklingen bliver vendt.
Det er ikke første gang, at jeg bliver spurgt om, hvorfor antallet af udsættelserbliver ved med at stige. Ligesom tidligere må jeg sige, at der ikke er en enkeltforklaring på, at lejere i nogle tilfælde kommer i huslejerestance og som følgederaf ender med at miste deres bolig.
SFI's undersøgelse fra 2008 viste, at årsagen til udsættelser skal findes i enkombination af lav indkomst, lavt rådighedsbeløb, stor gæld og at en stor delaf indkomsten bruges på husleje. Dertil kommer tab af job, psykiske lidelser,misbrugsproblemer, ændringer af familiemæssige forhold og endelig mang-lende evne til at styre sin private økonomi.Da udsættelser således er et meget komplekst problem, er det ikke muligt atgive en simpel forklaring på, at antallet af udsættelser har været stigende overså lang en periode. Der er dog ingen tvivl om, at den finansielle krise har bi-draget til at forværre problemet de seneste år.
At problemet med udsættelser er komplekst, betyder også, at der ikke findesen simpel løsning. Tværtimod skal der sættes ind på mange punkter for at fånedbragt antallet af udsættelser.
SFI's rapport fra 2008 belyser de udsættelser, der fandt sted i perioden fra2002 til 2006. Et af formålene med den nye store forskningsmæssige under-søgelse, som Socialministeriet har igangsat, er at få en nærmere belysning afårsagerne til den fortsatte stigning i antallet af effektive udsættelser. Resulta-terne af den nye undersøgelse bliver offentliggjort i 2012.
2Grundlaget for den nye undersøgelse er fogedsager fra perioden 2002 til2010. Den nye undersøgelse kommer altså til at basere sine konklusioner pået væsentligt større datagrundlag end den tidligere undersøgelse gjorde.Når vi har resultaterne af den nye undersøgelse, forventer jeg, at vi kan sigemeget mere om årsagerne til udviklingen i udsættelserne.
3Samrådsspørgsmål NVil ministeren redegøre for, om ministeren mener, at den nye lov, som trådte ikraft den 1. juli [var ”juni”] 2009, og som skulle forhindre tvangsudsættelser,har været en succes, når både procentandelen af udsættelsessager, der en-der med effektiv tvangsudsættelse, er steget og det samlede antal effektiveudsættelser er steget?Svar:Antallet af udsættelser er steget. Sådan er det, men det betyder jo langt fra, atman kan konkludere, at de gennemførte tiltag har været uden effekt.
Vi har ikke knækket kurven, men det er ikke muligt at sige, hvor mange lejere,der ville være blevet sat ud, hvis initiativerne ikke var blevet gennemført.
Man skal i den forbindelse huske på, at den finansielle krise næppe har gjortdet lettere at løse problemet med udsættelser.
Den hidtidige indsats til forebyggelse af udsættelse af lejere er sket i form af topakker med initiativer i henholdsvis 2006-2007 og 2009. Jeg er ikke i tvivl om,at de hidtidige initiativer mod udsættelser har haft en positiv effekt.
Det undersøger vi nu nærmere. Et af hovedformålene med den nye forsk-ningsmæssige undersøgelse af udsættelser er netop at få en vurdering af ef-fekten af de hidtil gennemførte initiativer.
Før vi står med resultaterne af den nye undersøgelse, har vi ikke noget sikkertgrundlag for at vurdere, hvor effektiv loven fra 2009 har været.
Gennemførelsesprocenten – dvs. den procentdel af udsættelsessagerne, somender med at blive til effektive udsættelser – er ganske rigtigt vokset.
Umiddelbart kunne det tyde på, at den typiske restancesag er blevet tungere.Men vi ved det ikke.
4Samrådsspørgsmål OVil ministeren redegøre for, om ministeren har en målsætning om at nedbringeantallet af tvangsudsættelser af lejere?Svar:Jeg ved ikke, om hr. Thomas Jensen forventer, at jeg skal ændre holdninghver 5. måned? Jeg tror det næsten, for den 17. maj 2010 spurgte hr. ThomasJensen i alm. dels-spørgsmål 318, om jeg ville redegøre for regeringens mål-sætning for tvangsudsættelsessager. 5 måneder senere, nemlig den 18. okto-ber 2010 blev jeg i samrådsspørgsmål E stillet nogenlunde samme spørgsmål.
Og nu, hvor der igen er gået 5 måneder er tiden åbenbart inde til at stille detsamme spørgsmål en gang til.
I min besvarelse af 8. juni 2010 af det nævnte almindelig dels-spørgsmål oply-ste jeg, at det er – og jeg citerer – ” regeringens målsætning at reducere antal-let af udsættelser af lejere væsentligt.”
Jeg har ikke ændret holdning til udsættelser siden da, herunder heller ikke tilmålene for indsatsen. Jeg kan derfor bekræfte, at regeringen fortsat har enmålsætning for indsatsen – og at den nu som før går ud på at nedbringe antal-let af udsættelser.
5Samrådsspørgsmål PVil ministeren redegøre for, hvilke nye initiativer ministeren påtænker for atnedbringe antallet af lejere, der tvangsudsættes ud af deres bolig?Svar:I efterårets satspuljeforhandlinger indgik to konkrete initiativer, som har til for-mål at forebygge udsættelser af lejere, og som derfor gerne skulle bidrage tilat nedbringe antallet af udsættelser af lejere.
Det ene initiativ er et forsøg med fremskudt rådgivning af udsættelsestruedelejere. Rådgivningen vil blandt andet omfatte råd om huslejebetaling, gælds-rådgivning, familiemæssige forhold og misbrugsproblemer, samt hjælp til atsøge om boligstøtte og andre ydelser hos kommunen.
Satspuljepartierne afsatte 4 gange 3 mio. kr. til sådanne forsøg.
Socialministeriet har netop gennemført en ansøgningsrunde, som mundedeud i støtte til 4 projekter med hver deres særpræg. I et projekt vil man tilbyderådgivning om at sikre huslejebetalingen, allerede når lejeaftalen indgås. I deøvrige projekter vil der være særligt fokus på gengangere, på et tæt samar-bejde med kommunen, og endelig gennemføres en målrettet indsats i et en-kelt forholdsvis belastet område med blandt andet mange beboere med andenetnisk baggrund.
Forsøgene afsluttes i 2014, og vi vil undervejs blive orienteret om resultaterneheraf.
Derudover arbejder vi i ministeriet på at fremme automatisk overførsel af hus-lejebetalingen. I dette arbejde er vi stødt på forskellige knaster, men vi arbej-der fortsat på at finde frem til en model for, hvordan vi kan sikre, at huslejenbetales før de andre regninger.
Som jeg nævnte før, har ministeriet netop – med blandt andet støtte fra Soci-aldemokraterne - igangsat en større forskningsmæssig undersøgelse af effek-ten af den hidtidige indsats på området.
6Når resultatet af undersøgelsen foreligger, vil vi få et godt udgangspunkt for atoverveje eventuelle yderligere initiativer på området.