Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
BOU Alm.del
Offentligt
Det talte ord gælder
Samrådsspørgsmål A:.Vil ministeren redegøre for regeringens planer vedrørende reglerne for husleje-regulering i private udlejningsejendomme? Herunder om ministeren kan garan-tere, at den borgerlige regering i denne valgperiode og under en eventuel fort-sat borgerlig regering i næste valgperiode ikke ændrer på reglerne for husleje-regulering i private udlejningsejendomme?Samrådsspørgsmål B:Vil ministeren redegøre for ministerens syn på reglerne for huslejeregulering iprivate udlejningsejendomme? Og vil ministeren herunder redegøre for, hvilkepositive henholdsvis negative aspekter og konsekvenser ministeren ser vedreglerne for huslejeregulering i private udlejningsejendomme?[Ad A]Jeg vil gerne med det samme slå fast, at regeringen ikke har nogen planer om atophæve huslejereguleringen i private udlejningsejendomme.Det er ikke ret længe siden, at jeg sidst har udtalt mig om den problematik ogmit tilsagn om at ville respektere denne regerings målsætning om ikke at op-hæve huslejereguleringen, er naturligvis uændret.Samtidig vil jeg understrege, at det ikke er det samme som at sige, at lovgiv-ningen ikke skal kunne ændres, hvis der er behov for det. Som minister forboligområdet er jeg forpligtet til løbende at vurdere udlejernes og lejernes for-hold. Hvis der er tale om uacceptable vilkår for den ene af parterne, som detf.eks. var tilfældet med stråmandsudlejningen, vil jeg om nødvendigt være pa-rat til at gribe ind med en lovændring på det pågældende område. Også det harjeg klart givet udtryk for i et tidligere svar. Det gælder selvfølgelig også uhen-sigtsmæssige forhold omkring lejeregulering.Ikke desto mindre forestår der nu og her som bekendt en stor opgave med for-enkling og modernisering af lejelovgivningen. Jeg har netop i sensommerentaget initiativ til fornyede drøftelser med lejer- og udlejerorganisationerne, forat vi i fællesskab kan få startet og gennemført den proces, som i sidste ende kanføre til en letforståelig og langt mere gennemskuelig lejelovgivning. Udfor-dringen her er dobbelt. For det første skal vi søge at få skabt den fornødneenighed mellem parterne om, hvordan deres enighedsliste skal udmøntes i lov-givning. For det andet skal vi sikre, at et kommende lovforslag får tilstrækkeligtyngde til, at der er tale om en reel modernisering af lovgivningen.En anden stor udfordring, som regeringen står foran, er indfrielsen af de mål,der er fastsat i den energi- og klimapolitiske aftale af 21. februar 2008, som erresultatet af et bredt politisk forlig. Her har vi – sammen med Dansk Folkepar-ti, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og NyAlliance (nu Liberal Alliance) - forpligtet os til at bidrage til at reducere ener-giforbruget i byggeriet, herunder i den eksisterende bygningsbestand.Jeg forventer at fremsætte et lovforslag, som udmønter regeringens initiativervedrørende reduktion af energiforbruget i private lejeboliger allerede i det tid-
2lige forår. Det er i den forbindelse mit håb, at samtlige aktører ser med lige såstor alvor på opgaven som jeg, og derfor vil bidrage konstruktivt til opfyldelsenaf vores forpligtelse ifølge klimastrategien. Her bør indvendinger, som bunder ikortsigtede ulemper, vige for de langsigtede perspektiver til gavn for alle.For både lejelovsforenklingen og energien gælder det, at der endnu ikke fore-ligger nogen konkret udformning. Men jeg kan oplyse, at også her vil husleje-garantien blive respekteret, da ingen af delene vil involvere stigninger i lejernessamlede boligudgifter.Endelig har spørgeren afkrævet mig garantier for en fremtidig borgerlig rege-rings politik. Det er jeg glad for. Det er da opløftende, når også oppositionenser en borgerlig regering som et realistisk scenario.Med hensyn til garantier, antager jeg, at hr. Thomas Jensen som socialdemo-krat er enig i, at man skal være varsom med absolutte garantier.Nu har vi i samtlige 9 års regeringstid stået fast på, at vi ikke vil liberaliserehuslejefastsættelsen. Så formodningen taler jo for, at vi ikke liberaliserer. Menjeg skal da gerne gentage det – jeg har jo sagt det flere gange allerede - at rege-ringen ikke har planer om at ændre reglerne for huslejefastsættelsen.[Ad B]Boligmarkedet er et meget svært marked at begå sig på. Det gælder også leje-boligmarkedet. I langt de fleste tilfælde lykkes det alligevel alt sammen, fordihovedparten af både lejerne og udlejerne er fornuftige mennesker, der kun harinteresse i rimelige lejeaftaler. Lejeaftaler, der på den ene side kan sikre enfornuftig forretning for udlejeren. Og på den anden side rimelige, trygge for-hold for lejerne.Der er imidlertid også på markedet - desværre – nogle lidt mindre seriøse men-nesker, som er parate til at udnytte evt. smuthuller. Det har vi set mange ek-sempler på.Senest har det især været på lejersiden, hvor nogle lejere tilsyneladende harsøgt at udnytte det forhold, at der er kommet en del småudlejere, som ikke hardet fornødne kendskab til lejelovgivningen – og som derfor meget nemt træderforkert.Grundlæggende er det derfor godt, at der i lejelovgivningen er fastsat en rækkespilleregler for parterne.Men der skal imidlertid ikke herske tvivl om, at jeg finder boligreguleringslo-vens og lejelovens regler meget komplicerede. Sådan må det nødvendigvisblive, når lap bliver sat på lap. Skiftende regeringer har gennem årene søgt atløse opståede problemer ved en uendelig række af større og mindre ændringeraf lovgivningen. Det gør ikke reglerne lettere at forstå.Det er netop det, der er kendetegnende for lejelovgivningen, og det er derfor,jeg har sat mig for - sammen med organisationerne - at opnå enighed om denlænge ventede forenkling og modernisering af lovgivningen på området.
3
Jeg håber, at det lykkes, men organisationerne har som bekendt i flere omgangevist, at den udtrykte vilje til at nå et resultat har været en hel del større end denreelle vilje til at bøje enderne mod hinanden. Falder bestræbelserne igen frahinanden, står vi i en ny situation, hvor jeg må se, hvad der kan gennemføres.Uanset hvordan det nu går, bliver der imidlertid ikke tale om at ophæve husle-jereguleringen.