Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
923608_0001.png
923608_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. november 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 90 (AMU alm. del), som hermed besvares.29. november 2010J.nr. 2010-0017645

Spørgsmål nr. 90:

”Ministeren bedes sende udvalget en beskrivelse af, hvordan det sikres, at jobcent-rene overholder § 49 i Bekendtgørelse af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, dersiger, at ”Etablering af virksomhedspraktik må ikke være konkurrenceforvridende.”

Endeligt svar:

I både lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og bekendtgørelse om en aktiv be-skæftigelsesindsats er der regler, som skal modvirke misbrug af virksomheds-praktik og herunder konkurrenceforvridning. Af disse regler fremgår bl.a. følgende:Et tilbud om virksomhedspraktik skal leve op til formålet med ordningen. Det vilsige, at tilbuddet skal kunne afdække eller optræne faglige, sociale eller sprogligekompetencer eller afklare beskæftigelsesmål hos den ledige.Der er regler om længden af virksomhedspraktik. For forsikrede ledig og arbejds-markedsparate kontant- og starthjælpsmodtagere er varighedsgrænsen 4 uger. Forpersoner, der ikke har erhvervserfaring, har langvarig ledighed, eller har vanskeligtved at opnå et løntilskudsjob, er varighedsgrænsen 13 uger og kan kun ud fra enkonkret vurdering forlænges op til 26 uger. Der vil derudover kun kunne ske for-længelse ud fra en konkret individuel vurdering af, at en person har et særligt be-hov for en længere periode.Forud for etablering af virksomhedspraktik i mere end 13 uger skal spørgsmålet ometableringen have været drøftet mellem virksomheden og repræsentanter for virk-somhedens ansatte, og det skal fremgå af virksomhedens tilbud om at etablere virk-somhedspraktik, at repræsentanter for de ansatte er blevet hørt om ansøgningen.Der skal foreligge skriftlig tilkendegivelse fra begge parter om, hvorvidt dette ersket.Der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden tilskud og antalletaf personer i virksomhedspraktik samt ansatte med løntilskud. Der skal foreliggeskriftlige tilkendegivelse fra arbejdsgiveren og en medarbejderrepræsentant om, atdette er opfyldt.
S
Der kan klages til Beskæftigelsesankenævnet over et jobcenters afgørelser om kon-kurrenceforvridning i forbindelse med virksomhedspraktik. Af klagebestemmelseni § 128, stk. 2, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats fremgår det, at det ikke kuner den, som afgørelsen vedrører, der kan klage. Alle, der har en væsentlig interessei et jobcenters afgørelse om konkurrenceforvridning, kan klage til Beskæftigelses-ankenævnet. Her tænkes fx på fagforeninger eller arbejdsgiverorganisationer.Endelig skal det oplyses, at jobcentrene løbende skal orientere det lokale beskæfti-gelsesråd om, hvorledes de benytter virksomhedspraktik. Dette sker som udgangs-punkt en gang om måneden, men der kan aftales et andet interval. Jobcenterets un-derretning til det lokale beskæftigelsesråd skal indeholde oplysninger om følgende:1)2)3)4)5)antallet af etablerede virksomhedspraktikpladser,varigheden af virksomhedspraktikperioderne,fordelingen på offentlige og private virksomheder,inden for hvilke brancher, der er givet tilbud om virksomhedspraktik samtnavn på de virksomheder, hvor der er etableret virksomhedspraktik.
Det kan desuden aftales lokalt, at der også skal oplyses om indhold og formål ihvert virksomhedspraktikforløb.Underretningen giver medlemmerne af det lokale beskæftigelsesråd indsigt i bru-gen af virksomhedspraktik. Hvis der er medlemmer, som mener, at ordningen ikkebliver brugt efter hensigten, vil de kunne tage spørgsmålet op overfor kommunen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2