Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 28. oktober 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 85 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBent Bøgsted (DF).
19. november 2010J.nr. 2010-0017550
”Ministeren bedes kommentere den fortrolige henvendelse vedrørende en konkretsag om sygedagpenge, jf. alm.del - bilag 23.”
Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund afsygdom. Afgørelsen af, om en person anses for uarbejdsdygtig, sker på grundlag afen samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkning på sygemeldtes arbejdsev-ne. Det er således ikke personens diagnose, men om personen som følge af syg-dommen kan anses for helt eller delvis uarbejdsdygtig, der er afgørende for rettentil sygedagpenge. Baggrunden er, at det er meget individuelt, hvordan og i hvilketomfang en diagnose/sygdom påvirker den enkeltes arbejdsevne.Sygedagpenge er en midlertidig ydelse, der som udgangspunkt udbetales i maksi-malt 52 uger. I særlige situationer kan sygedagpengeperioden forlænges. Det erkommunen, der ud fra en konkret vurdering afgør, om der er grundlag for en for-længelse.Før udbetalingen af sygedagpenge kan ophøre, skal kommunen undersøge, om derer grundlag for yderligere forlængelse af sygedagpengeperioden eller for tilkendel-se af revalidering, fleksjob eller førtidspension.Med henblik på at afklare den sygemeldtes arbejdsevne kan kommunen iværksætteen virksomhedspraktik. Formålet med virksomhedspraktik er at få fastlagt, hvormeget en person med sit helbred uanset diagnose og sine ressourcer kan arbejde.Nedsættelsen af arbejdsevnen skal vurderes i forhold til ethvert erhverv, da perso-nen skal have det tilbud, hvor personen kan bruge sin arbejdsevne bedst muligt.Arbejdsprøvningen skal give kommunen et reelt billede af, hvad personen kan oghermed også det nødvendige grundlag for en evt. tilkendelse af fx fleksjob ellerførtidspension.Det er også kommunen, der vurderer hvilke lægelige udtalelser, der er behov for atindhente i sagen i den konkrete sag med henblik på en samlet vurdering af den sy-gemeldtes arbejdsevne.
Klage over kommunen afgørelse kan indbringes for beskæftigelsesankenævnet.Klage over sagsbehandlingen kan indgives til borgmesteren, der er den øverste an-svarlige for kommunens forvaltning.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2