Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1021295_0001.png
1021295_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. juli 2011 stillet følgende spørgsmål nr.504 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJulie Skovsby (S).
25. juli 2011J.nr. 2011-0010328

Spørgsmål nr. 504:

”Vil ministeren i forlængelse af svar på AMU alm. del – spm. 470 forklare, hvor-dan processen for den enkelte borger vil være i forhold til at søge om at få senior-førtidspension herunder om det eksempelvis om borgeren kan fortsætte sig arbejdeeller have en sygemelding under sagsbehandlingen, og hvor lang tid skal borgerenforvente, der går fra ansøgning til vedkommende rent faktisk kan gå på seniorfør-tidspension?”

Endeligt svar:

Seniorførtidspension vedrører udelukkende personer, der er højest 5 år fra folke-pensionsalderen.Som det fremgår af mit svar på AMU alm. del nr. 470 skal målgruppen desudenforud for tidspunktet for indgivelse af ansøgning om seniorførtidspension have haften langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, dvs. ansøgeren kommer direkte frabeskæftigelse, modtager sygedagpenge mv. eller har haft et helbredsbetinget ar-bejdsophør.Forudsætningen for at få tilkendt seniorførtidspension er, at ens arbejdsevne er va-rigt nedsat i en sådan grad, at man ikke er i stand til at forsørge sig selv ved almin-deligt arbejde, herunder heller ikke i et fleksjob. Personer, som fortsat kan klare atvære i beskæftigelse, vil derfor som udgangspunkt ikke være i målgruppen for se-niorførtidspension.Der kan dog godt være personer, som er ved at opgive et job på grund af nedslid-ning eller sygdom, som ikke vil blive i stand til at vende tilbage til arbejdsmarke-det, og derved er berettiget til seniorførtidspension.Processen ved ansøgning om seniorførtidspension vil være, at kommunen træfferafgørelse i sagen senest 6 måneder efter at borgeren har ansøgt. Borgere, der til-kendes seniorførtidspension, kan således som udgangspunkt forvente at kunnemodtage førtidspension senest 6 måneder efter, at de har ansøgt herom.
Ved behandling af ansøgningen skal kommunen lægge vægt på allerede tilgængeli-ge helbredsoplysninger fra fx egen læge og speciallæge samt fx oplysninger om år-sager til arbejdsophør, tidligere og evt. nuværende beskæftigelse mv.Disse krav vil, som det også fremgår af svaret på AMU alm. del nr. 470, blive spe-cificeret nærmere i forbindelse med udarbejdelsen af lovgivningen, der udmøntertilbagetrækningsreformen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2