Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Dato: 30-06-2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 16. juni 2011 stillet følgende spørgsmål nr.463 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraBjarne Laustsen (S).
J.nr. 2011-0009504
”Ministeren bedes give 10 eksempler på jobs, der opstår som følge af tilbagetræk-ningsreformen.”
Nu er det jo ikke første gang, jeg er blevet bedt om at give eksempler på job, der vilopstå som følge af tilbagetrækningsreformen, men det er dog første gang, at jegskal give 10 eksempler.Jeg synes egentlig, at det er et irrelevant spørgsmål, for om det er skolelærere ellersygeplejersker, der bliver mangel på i fremtiden, eller det er elektrikere eller inge-niører, er en meningsløs diskussion. Det vil gøre Danmark til et fattigere samfunduanset hvilken arbejdskraft, der måtte mangle.Med aftalen om senere tilbagetrækning har regeringen, Dansk Folkeparti og Radi-kale Venstre bidraget til at bringe balance i den offentlige økonomi og sikre til-strækkelig og kvalificeret arbejdskraft til både den private og den offentlige sektor.Det er veldokumenteret, at når arbejdsstyrken stiger, så vil det på sigt også medføreen større beskæftigelse. Det gælder både, når man betragter den historiske udvik-ling i enkelte lande, og når man ser på tværs af lande.De OECD-lande, der i de sidste ti år har haft den største stigning i arbejdsstyrken,er også de lande, der har haft den tilsvarende største stigning i beskæftigelsen. Detgælder også for de 60-64-årige. Arbejdsmarkedet er således ikke en statisk størrel-se.Erfaringerne fra fx afskaffelsen af overgangsydelsesordningen i midten af1990’erne bekræfter, at langt hovedparten af målgruppen vil få beskæftigelse somfølge af tilbagetrækningsreformen. Efter afskaffelsen af tilgangen til overgangs-ydelse i 1996 steg beskæftigelsen markant mere for aldersgruppen 50-59-årige endfor andre aldersgrupper, hvor ledigheden samtidig var langt højere end i dag.
Den grundlæggende rekrutteringsudfordring, som Danmark står overfor, er desu-den, at der uden en tilbagetrækningsreform kun står 4 personer klar til at tage over,når 5 personer forlader arbejdsmarkedet. Uden en tilbagetrækningsreform kommerder således til at mangle arbejdskraft og virksomhedernes muligheder for at behol-de eller ansætte dygtige medarbejdere vil blive hæmmet. Det vil føre til mindrevækst, velstand og velfærd.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2