Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 6. juni 2011 stillet følgende spørgsmål nr.442 (AMU alm. del), som hermed besvares.
24. juni 2011J.nr. 2011-0008899
”Ministeren bedes kommentere udspillet fra 6-byerne om fremtidens beskæftigel-sessystem, jf. AMU alm. del - bilag 197”Endeligt svar:
Jeg synes, at det er godt, at vi har en løbende konstruktiv debat om, hvordan be-skæftigelsesindsatsen i Danmark kan blive endnu bedre. 6-byernes udspil er et bi-drag til denne debat med flere spændende elementer, og det hilser jeg velkomment.Jeg er glad for, at der er enighed om de overordnede udfordringer, som vi står over-for. 6-byerne peger således på de demografiske udfordringer, som fører til mangelpå arbejdskraft, at flere unge skal have en uddannelse, og langtidsledighed skal fo-rebygges.Udspillet er herefter bygget op om fire temaer, hvor der under de enkelte temaer erforskellige forslag.For det første peger en række af 6-byernes forslag på et behov for forsat afbureau-kratisering af beskæftigelsesindsatsen. Der er f.eks. forslag om sanering af regler,at mere bøvl bliver fjernet, bedre koordinering på tværs af sektorer, smidigere brugaf virksomhedsrettet aktivering m.v.For mig har afbureaukratisering af beskæftigelsesindsatsen høj prioritet, og derforhar regeringen også lige indgået en bred aftale om forenkling af beskæftigelsesind-satsen. Arbejdet med yderligere afbureaukratisering vil forsætte efter sommerferi-en, og jeg planlægger at komme med et næste afbureaukratiseringsudspil i løbet af2011. Jeg er helt enig i, at vi skal videre af den vej.For det andet peger 6-byerne på et behov for at øge borgernes medansvar for ind-satsen og reducere kontrollen. Her synes jeg, at 6-byerne rejser en meget vigtigdiskussion om, hvordan vi i højere grad får sat borgeren i centrum for beskæftigel-sesindsatsen og giver borgeren et større medansvar for egen jobsøgning. Det er enfælles udfordring, som vi skal se på fremover. Jeg mener, at der her er mulighed forat udforme en bedre og mere fleksibel beskæftigelsesindsats.
6-byernes foreslår for det tredje at omlægge refusionssystemet i retning af et sy-stem med aftagende refusionssats over tid. Her mener jeg, at vi må afvente, at vi fårflere erfaringer med den seneste omlægning af refusionssystemet, inden vi begyn-der at drøfte nye omlægninger.Endelig indgår det i 6-byernes udspil, at kommunerne skal have større frihedsgra-der til at fastsætte lokale mål og resultatkrav og bedre muligheder for at prioritereindsatsen. Beskæftigelsespolitikken nationale betydning gør det efter min opfattel-se nødvendigt med en række minimumskrav til indsatsen, samt at målsætningernefor indsatsen overordnet er ens i hele landet. Samtidig skal det selvfølgelig sikres,at kommunerne har det nødvendige råderum til at planlægge en god og effektiv lo-kal beskæftigelses indsats.I forlængelse heraf vil jeg nævne, at Danmark faktisk er meget decentralt organise-ret i en international sammenligning. Og det er jeg glad for. OECD har i en omfat-tende analyserapport konstateret, at Danmark er det OECD-land, der har størstkommunal handlefrihed og mindst statslig styring af alle OECD-lande på beskæfti-gelsesområdet. OECD konstaterer samtidig, at danske kommuner ikke bruger detteråderum i særligt stort omfang.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2