Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1015080_0001.png
1015080_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.427 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHelle Sjelle (K).

Spørgsmål nr. 427:

27. juni 2011J.nr. 2011-0008633
”Har mænd og kvinder samme adgang til og vilkår for deltidsarbejde i denoffentlige og private sektor i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island?”

Endeligt svar:

Alle de nordiske lande er underlagt EU’s regler i direktivet om rammeaftalen ved-rørende deltidsarbejde. Det indebærer, at deltidsansatte, hvad angår ansættelsesvil-kår, ikke må behandles på en mindre gunstig måde end sammenlignelige fuldtids-ansatte, udelukkende fordi de arbejder på deltid, medmindre forskelsbehandlingener begrundet i objektive forhold.I relation til rammeaftalen og princippet om ikke-forskelsbehandling mellem del-tids- og fuldtidsansatte bør medlemsstaterne, efter høring af arbejdsmarkedets par-ter i overensstemmelse med national lovgivning eller praksis, identificere og tageop til overvejelse hindringer af juridisk eller administrativ art, der kan begrænsemulighederne for deltidsarbejde, og hvor det er hensigtsmæssigt, fjerne disse hin-dringer.I Danmark er der ingen generel ret til at arbejde på deltid. Nogle overenskomsterikke mindst i det offentlige kan indeholde bestemmelser, der regulerer adgangen tildeltid.Spørgsmål 427 har været forelagt de nordiske landes arbejdsretlige afdelinger, menalene Sverige og Norge har svaret ved fristens udløb. Hvis der indkommer yderli-gere oplysninger fra de nordiske lande, der ikke har svaret, vil de blive eftersendt.SverigeDer findes ingen generel ret til at arbejde på deltid i Sverige, hvis man ikke er for-ælder. Forældre, om det er mødre eller fædre, har ret til at forkorte deres arbejdstidmed 25 %, til barnet fylder 8 år. Kollektive overenskomster kan indeholde yderli-gere muligheder.NorgeAdgang til at arbejde på deltidArbejdsmarkedets parter kan frit aftale en lavere stillingsandel end fuld tid. Pånærmere bestemte vilkår har lønmodtagere desudenrettil at få reduceret deres
arbejdstid, således at de går fra heltid til deltid eller fra deltid til en laveredeltidsstilling.I følge den norske arbejdsmiljølovs § 10-2 (4) har lønmodtagere, som er fyldt 62 åreller som af helbredsmæssige, sociale eller andre vægtige velfærdsårsager harbehov for det, ret til at få reduceret deres arbejdstid, hvis arbejdstidsreduktionenkan gennemføres uden væsentlig ulempe for virksomheden.Lovgivningen på området er den samme for kvinder og mænd.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2