Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.415 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Skau Björnssom (S).
25. juli 2011J.nr. 2011-0008045
”Ministeren skriver i sit svar på alm. del spørgsmål 304, at Rambøll beskriver, atSpecialfunktion job og Handicap i Vejle har en velfungerende formidling af videnpå handicapområdet til landets jobcentre. I redegørelsen står der: "Samtidig er detunder en fjerdedel af jobcentermedarbejderne, når man fraregner nøglepersoner,der føler, at de får dækket deres behov via Specialfunktionen", og senere anføres:"Således angiver 20 pct. af de tidligere kommunale sagsbehandlere mod 7 pct. afde tidligere statslige sagsbehandlere, at de slet ikke føler, at de med tiltagene fraSpecialfunktionen får dækket deres behov for information”. Dette udækkede behovkan ramme især de ikke-forsikrede ledige i form af en mindre målrettet sagsbe-handling. Opfatter ministeren sådanne udsagn som garanter for velfungerende for-midling?”
Den omtalte Rambøll-undersøgelse er foretaget i 2008. Specialfunktionen Job &Handicap har i foråret 2009 (før offentliggørelsen af omtalte Rambøll-rapport) til-budt samtlige kommuner brede informationsmøder omkring beskæftigelsesmulig-hederne for personer med funktionsnedsættelser og med specielt fokus på de lov-givningsmæssige kompensationsmuligheder.Informationsmøderne var målrettet nye målgrupper i jobcentrene, altså ikke nøgle-personerne på handicapområdet, men alle andre sagsbehandlere på f.eks. sygedag-penge, revalidering, fleksjob og førtidspensionsområdet. 63 kommuner tog imodtilbuddet. Indsatsen er beskrevet i Specialfunktionens årsberetning for 2009.Indsatsen er fulgt op og intensiveret via grundkurser for nøglepersoner, jobcenter-medarbejdere og Andre Aktører i beskæftigelsesindsatsen. Grundkurserne gennem-føres hver måned på skift i forskellige landsdele. Udover disse fastlagte grundkur-ser afholdes på konkret efterspørgsel kurser for medarbejdere i landets kommuner,og en bred gruppe af kommunale sagsbehandlere benytter sig af Specialfunktionensdaglige juridiske hotlinefunktion. Kurser målrettet UU-vejledere, der i flere kom-muner er en del af eller er tæt tilknyttet jobcenterindsatsen, gennemføres ligeledesregelmæssigt.
Samtidig understøtter de to ansatte konsulenter kommunernes beskæftigelsesind-sats for unge udviklingshæmmede, der har gennemført den Særligt TilrettelagteUngdomsuddannelse (STU). Understøtningen omfatter regionale netværk, der sik-rer en landsdækkende intensiveret indsats for de unge.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2