Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1006711_0001.png
1006711_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
1. juni 2011
Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har efter ønske fra Line Barfod (EL) i brev af11. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 399 (alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 2011-0007635/2011-0007660

Spørgsmål nr. 399

”Vil ministeren sikre, at der udbetales erstatninger for de udgifter en klient har hafttil f.eks. advokat i forbindelse med en klagesag om socialt bedrageri, hvis klientenvinder sagen i ankeinstansen?”

Endeligt svar:

Borgere, der er utilfredse med en konkret afgørelse, som kommunen har truffet,kan uden omkostninger eller gebyr få deres sag prøvet i det administrative klagesy-stem, som består af Det Sociale Nævn og Ankestyrelsen. Det administrative klage-system er indrettet sådan, at det ikke er nødvendigt for borgeren at engagere en ad-vokat.Hvis en borger vinder en klagesag om socialt bedrageri, efterbetales de socialeydelser, borgeren har haft ret til. Hvis en sag fx drejer sig om borgerens ret til soci-ale ydelser som enlig forsørger, vil der typisk være tale om, at borgeren får efterbe-talt børnetilskud, boligsikring mv. for de perioder, hvor kommunen uberettiget harstandset ydelserne eller krævet de nævnte ydelser tilbagebetalt.Det Sociale Nævn skal som forvaltningsmyndighed fremskaffe de nødvendige op-lysninger i hver enkelt sag, således at sagen er tilstrækkeligt oplyst til, at nævnetkan træffe en materielt korrekt afgørelse. Nævnet skal ligeledes overholde øvrigeforvaltningsretlige principper om fx partshøring, inden nævnet kan træffe afgørelsei den konkrete sag.Det er de sociale nævn, der har ansvaret for, at de centrale forvaltningsretlige ogretssikkerhedsmæssige krav til klagesagsbehandlingen overholdes.Borgeren, der ikke får medhold i en klage ved Det Sociale Nævn, har mulighed forat klage til Ankestyrelsen, som kan behandle sager af principiel eller generel be-tydning.Har en borger haft udgifter til egen advokat i forbindelse med en konkret sagsbe-handling, er dette begrundet i borgernes eget ønske om advokathjælp, og det er der-for op til borgeren selv at afholde udgiften.
Hvis borgeren har udnyttet mulighederne i det administrative klagesystem uden atfå medhold, er det muligt at anlægge sagen ved domstolene. Der vil i visse tilfældevære mulighed for at ansøge om fri proces under en evt. behandling ved domstole-ne.Herudover har borgerne i øvrigt mulighed for at benytte de frivillige retshjælpsin-stitutioner, der i de fleste retskredse yder gratis rådgivning om juridiske problemer.Det er min opfattelse, at borgerne i det eksisterende administrative klagesystemsikres en forvaltningsmæssig og retssikkerhedsmæssigt korrekt efterprøvelse af de-res rettigheder i forhold til kommunernes afgørelser om sociale ydelser, uden at deter nødvendigt at engagere advokat.På den baggrund har jeg ingen planer om at ændre på de gældende regler.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2