Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1007790_0001.png
1007790_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. juni 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.397 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlemaf Arbejdsmarkedsudvalget Julie Skovsby (S), (MFU).
J.nr. 2011-0007484

Spørgsmål nr. 397:

”Hvordan vil ministeren sikre, at langtidssyge, der fortsat er for syge til at arbejdeefter udløbet af varighedsbegrænsningen i sygedagpengeloven, ikke også skal be-kymre sig om at miste deres forsørgelse?”

Endeligt svar:

Varighedsbegrænsningen på sygedagpengene udgør et vigtigt fikspunkt såvel forden sygemeldte som for kommunen. Den skal sikre, at kommunen fokuserer på atfærdigbehandle sygedagpengesagerne og få den sygemeldte tilbage i job inden forudløbet af sygedagpengeperioden. Hvis en person kan modtage sygedagpenge i etubegrænset antal år, vil det hurtigt kunne fjerne fokus fra, at langtidssyge skalhjælpes tilbage i job. Erfaringer fra Sverige viser, at en manglende varighedsbe-grænsning medfører mange og lange fraværsforløb. Derfor har man i Sverige ind-ført en varighedsbegrænsning, der ligner den danske meget.Det er helt afgørende, at kommunerne aktivt handler og hjælper de sygemeldte. Deter også baggrunden for, at jeg har holdt et møde med Kommunernes Landsfor-ening. Vi skal have fokus på, hvordan vi kan gøre opfølgningen for sygemeldteendnu bedre. Jeg har derfor sammen med Kommunernes Landsforening sat et ar-bejde i gang for at afdække best practice i kommunernes opfølgning i sygedagpen-gesager for på den måde at skabe inspiration for landets øvrige kommuner.Jeg synes også, det er vigtigt at nævne, at der i dag er en række muligheder for atforlænge sygedagpengene udover varighedsbegrænsningen på de 52 uger. Hvis ensygemeldt opfylder betingelserne for at få sine sygedagpenge forlænget efter en afbestemmelserne i loven, skal kommunen forlænge udbetalingen af sygedagpenge.En mulighed for forlængelse af sygedagpengene er, når det er nødvendigt med enarbejdsprøvning eller anden afklarende foranstaltning for at klarlægge den syge-meldtes arbejdsevne. Og det er også sådan, at hvis betingelserne er opfyldt, kan fle-re af forlængelsesmulighederne bruges i forlængelse af hinanden.Derudover er en person, der fortsat er uarbejdsdygtig på grund af sygdom, mensom ikke længere er berettiget til sygedagpenge, berettiget til kontanthjælp, hvis
den pågældende eller dennes eventuelle ægtefælle ikke har midler til egen forsør-gelse.Vi har således et system, hvor der er forsørgelsesmuligheder for langtidssyge. Sam-tidig har vi et system, der har fokus på, at sygemeldte skal afklares og hjælpes til-bage på arbejdsmarkedet med en aktiv indsats – og dermed hjælpes til selvforsør-gelse. Og selvforsørgelse er efter min mening nu engang den bedste form for for-sørgelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2