Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.394 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLennart Damsbo-Andersen (S).
14. juni 2011J.nr. 2011-0007482
I det der henvises til samrådet den 28. april 2011 vedr. medicinsk behandling ogretten til at modtage sygedagpenge, bedes ministeren redegøre for patienternes mu-ligheder og rettigheder, hvis man som patient ikke er enig i den foreslåede behand-ling. Ministeren bedes herunder redegøre for mulighederne for at bede om en an-den behandling og for at skifte læge, hvis der ikke er enighed mellem læge og pati-ent. I den forbindelse bedes ministeren desuden redegøre for, hvordan det besluttes,(hvis flere praktiserende læger har foreslået forskellige behandlinger) hvilken læge-indstilling der lægges til grund for kommunens afgørelse.Endeligt svar:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst følgende om patienters muligheder ogrettigheder i forhold til valg af anden behandling og skift af læge:”Personer, der har bopæl her i landet, har mulighed for at vælge mellem sikrings-gruppe 1 eller sikringsgruppe 2.Gruppe 1-sikrede personer tilmelder sig en alment praktiserende læge, der er til-sluttet overenskomsten imellem det offentlige og Praktiserende Lægers Organisati-on. Disse personer kan skifte læge ved henvendelse til bopælskommunen med virk-ning senest 14 dage efter, bopælskommunen har modtaget skriftlig anmodning her-om.Personer, der har valgt sikringsgruppe 2, har adgang til at søge behandling hosenhver alment praktiserende læge og hos enhver speciallæge uden henvisning fraen alment praktiserende læge. Behandlingen ydes i øvrigt på samme vilkår som vedbehandling af gruppe 1-sikrede personer.”Når kommunen skal træffe afgørelse om, hvorvidt sygedagpengemodtagerens af-visning af at modtage nødvendig lægebehandling skal have betydning for retten tilsygedagpenge, sker det på baggrund af sagens samlede oplysninger. Kommunenskal således, eventuelt med hjælp fra en lægekonsulent, se på de lægefaglige vurde-ringer, som findes i sagen.
Er der i sagen modstridende lægelige vurderinger af, hvorvidt behandlingen ernødvendig for at fremme den sygemeldtes helbredelse, og dermed mulighedernefor at vende tilbage til arbejdsmarkedet eller om behandlingen er forbundet med ri-siko for liv eller førlighed, kan kommunen blive nødt til at få sagen yderligere be-lyst, fx ved indhentelse af supplerende lægefaglig vurdering.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2