Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
985950_0001.png
985950_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 29. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr.353 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHenrik Dam Kristensen (S).
18. april 2011J.nr. 2011-0005364

Spørgsmål nr. 353:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konkrete begrænsninger der er i de forskel-lige danske myndigheders arbejde, herunder formidling af arbejdskraft, i forhold tilvirksomheder, der er i konflikt.”

Endeligt svar:

Omdrejningspunktet i den danske model er indgåelse og løbende fornyelse af kol-lektive overenskomster om løn og arbejdsvilkår på arbejdsmarkedet. Fredspligten ioverenskomstperioden er tæt knyttet hertil, og ligeledes konfliktretten, som kankomme i spil ved både fornyelse og indgåelse af nye kollektive overenskomster.Dele af lovgivningen er indrettet i respekt for parternes ret til at iværksætte lovligekonflikter. De enkelte tilfælde nævnes i det følgende.Arbejdsmarkedsstyrelsen, som har ansvaret for den aktive beskæftigelsesindsatshenviser til loven om den aktive beskæftigelsesindsats. Lovens § 6 sålydende: "Nåren faglig organisation skriftligt og fyldestgørende har givet oplysninger om, at enarbejdsgiver er omfattet af strejke, lockout eller blokade, må der ikke ydes bistandmed at finde arbejdskraft til arbejdsgiveren, før konflikten er hævet eller kendtoverenskomststridig eller på anden måde retsstridig.” Dette indebærer bl.a., at job-centrene ikke må henvise ledige til konfliktramt arbejde eller pålægge ledige at sø-ge sådant arbejde. Det samme gør sig gældende for a-kasser og andre aktører.Arbejdstilsynet oplyser, at arbejdsmiljølovgivningen altid skal overholdes – uansetom en virksomhed er i konflikt. Som udgangspunkt gennemfører Arbejdstilsynettilsyn med virksomheder uafhængigt af faglige konflikter. I nogle situationer kandet dog være hensigtsmæssigt at udskyde mere rutineprægede tilsyn, hvor formåleter at vurdere virksomhedens arbejdsmiljø under normale forhold, til konflikten erafsluttet. Derimod vil tilsyn på baggrund af en ulykke eller konkrete klager blivegennemført uden hensyn til, om den pågældende virksomhed er i konflikt.Integrationsministeriet oplyser, at der efter udlændingeloven kan søges om op-holdstilladelse i Danmark evt. også på baggrund af arbejde i en konfliktramt virk-somhed. Det vil dog være afgørende for at få opholdstilladelse på den baggrund, at
løn- og ansættelsesvilkår er efter sædvanlige danske forhold. I en konkret situationvil Udlændingeservice således skulle undersøge, om konflikten har betydning foransøgerens konkrete ansættelsestilbud, herunder om de konkrete tilbudte løn- ogansættelsesvilkår kan anses for sædvanlige. Hertil nævner Integrationsministeriet,at der gælder særlige regler i forhold til koncernopholdstilladelser. En virksomhedkan således ikke koncerngodkendes, såfremt den danske del af koncernen er ramtaf en lovlig konflikt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2