Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
984718_0001.png
984718_0002.png
984718_0003.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
14. april 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 25. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr.349 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
J.nr. 2011-0005201

Spørgsmål nr. 349:

”Vil ministeren, i forlængelse af indslaget i DR’s magasin 21 Søndag den 20. marts2011 om kommuner, der kræver at borgere indtager medicinen kendt som ”lykke-piller” til gengæld for sygedagpenge, oplyse, hvor mange klagesager der ligger i derelevante klageinstanser omhandlende lignende sager, og oplyse, hvor mange sagerhvori der er truffet afgørelse herunder oplyse udfaldet af disse?”

Endeligt svar:

Arbejdsmarkedsstyrelsen har bedt beskæftigelsesankenævnene og Ankestyrelsenom at oplyse, hvor mange sager de i 2010 og 2011 har haft kendskab til som om-handlede stop af sygedagpenge efter sygedagpengelovens § 21, stk. 1, nr. 2, pågrund af kravet om behandling med antidepressiver.Beskæftigelsesankenævnet i Hovedstadenoplyser, at de i 2010 og 2011 har modta-get 10 klagesager vedrørende sygedagpengelovens § 21, stk. 1, nr. 2. Ingen af dissesager omhandler ophør af sygedagpenge som følge af, at borgeren ikke ønsker attage antidepressiver.Nævnet tilføjer, at nævnet er bekendt med en sag afgjort efter sygedagpengelovens§ 21, stk. 1, nr. 3. I denne sag havde kommunen standset udbetalingen af sygedag-penge bl.a. under henvisning til, at borgeren på egen hånd var ophørt med antide-pressiv medicinsk behandling. Kommunen henviste endvidere til, at borgeren ikkeville henvises til gruppebehandling på et psykoterapeutisk center. Kommunenfandt, at borgeren ved sin adfærd forhalede helbredelsen efter bestemmelsen i sy-gedagpengelovens § 21, stk. 1, nr. 3.Nævnet ændrede kommunens afgørelse, idet nævnet ikke fandt, at der var tilstræk-keligt grundlag for at fastslå, at borgeren ved sin adfærd forhalede helbredelsen.Nævnet lagde bl.a. vægt på, at det på baggrund af de foreliggende oplysninger ikkevar muligt at afgøre sværhedsgraden af en eventuel depression. Det blev bemærket,at det ikke er tvingende nødvendigt at behandle en lettere depression med medicin.Nævnet lagde endvidere vægt på, at det psykoterapeutiske center havde oplyst, aten gruppebaseret korttidsbehandling ikke ville være hensigtsmæssig.
De fire øvrige nævn har i deres tilbagemelding oplyst, at de ikke har mulighedfor via deres journalsystem at lave et så specifikt udtræk på sager vedrørende syge-dagpengelovens § 21, stk. 1, nr. 2, herunder sager om antidepressiver.Medarbejderne i nævnssekretariaterne er derfor blevet forespurgt om de husker athave behandlet sager af denne art.Statsforvaltning Syddanmarkoplyser, at ingen erindrer at have behandlet ankesa-ger, hvor brugen af fx lykkepiller har været udslagsgivende. Det nærmeste er enenkelt sag, hvor behandling for både alkoholmisbrug og depression var faktorer isagen, men hvor alkoholbehandlingen var det udslagsgivende.Statsforvaltning Sydsjællandanslår, at der maksimalt har været en håndfuld sager,hvor det som et af de centrale punkter indgik spørgsmålet om at benytte antidepres-siver. De husker ikke sager, hvor dette forhold har været afgørende for sagens ud-fald.Statsforvaltning Nordjyllanderindrer ikke at have behandlet ankesager, som om-handler ophør af sygedagpenge som følge af, at borgeren ikke ønsker at tage anti-depressiver.Statsforvaltning Midtjyllandoplyser, at når de opretter sager i journalsystemet, bli-ver de oprettet ud fra de oplysninger, kommunerne sender til nævnet. I journalsy-stem har nævnet kun registreret to sager vedr. sygedagpengelovens § 21, stk. 1, nr.2. Nævnet erindrer umiddelbart kun en yderligere sag. Nævnet kan dog ikke ude-lukke, at der kan have været enkelte andre sager vedr. § 21, stk. 1, nr. 2, som følgeaf, at nævnet indimellem ser, at de oplysninger hvorpå nævnet baserer registrerin-ger i journalsystemet er behæftet med fejl.Ingen af ovennævnte tre sager omhandler dog ophør af sygedagpenge som følge af,at borgeren ikke ønsker at tage antidepressiver. Nævnet erindrer endvidere ikke athave set sager fra 2010 eller 2011 om emnet. Nævnet har således ikke modtagetsager i 2010 eller 2011, hvor en borgers sygedagpenge er blevet standet, fordi bor-geren har nægtet at tage antidepressiver.Ankestyrelsenhar oplyst, at Ankestyrelsen har undersøgt omfanget af sager ombortfald af retten til sygedagpenge efter sygedagpengelovens § 21.Der er i 2010 til og med 1. kvartal 2011 mødebehandlet i alt syv principielle sagerinden for kategorien. Ingen af disse sager vedrørte medvirken til lægebehandling.Ankestyrelsen har i 2010 til og med 1. kvartal 2011 indenfor kategorien afvist atbehandle 57 sager, fordi de vurderedes ikke at have principiel eller generel betyd-ning.
2
Ankestyrelsen oplyser endvidere, at Ankestyrelsen aktuelt har modtaget klage i enenkelt sag om afslag på forlængelse af sygedagpenge efter sygedagpengelovens §27 og afslag på pension, hvor det i begrundelsen indgår, at der er ubenyttede be-handlingsmuligheder for en psykisk lidelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
3