Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. oktober 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 33 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
3. november 2010J.nr. 20100071481
”Hvordan undgår vi - efter ministerens mening - at kolleger på arbejdspladsen, derkan bevidne, at mobning på jobbet har fundet sted, ikke tør bekræfte dette affrygt for at blive fyret af den selv samme arbejdsgiver, der har ansvaret for at mob-ningen fandt sted?”
Jeg anerkender, at det for nogle ansatte kan være forbundet med frygt for fyring atstå frem og bekræfte, at der forekommer mobning på arbejdspladsen, selv om detikke burde være sådan.Hvis ansatte ikke tør stå frem på virksomheden med deres oplevelser i relation tilmobning, har de mulighed for at ringe til Arbejdstilsynets hotline om mobning,hvor de kan få råd og vejledning om, hvordan de skal forholde sig, når de er vidnetil mobning på arbejdspladsen.Hvis den, der ringer, ønsker at indgive en klage, vurderer Arbejdstilsynet, om virk-somheden skal have et tilsyn. I givet fald vil klageren være anonym, så klagerenikke behøver at frygte, at arbejdsgiveren får at vide, hvem der har klaget.Herudover giver Arbejdstilsynets elektroniske klageadgang ansatte, vidner og pårø-rende mulighed for – via et særligt klageskema - at klage over mobning på arbejds-pladsen. Klager vil være anonym og Arbejdstilsynet har tavshedspligt om klagersidentitet bl.a. under et eventuelt tilsynsbesøg.
Venlig hilsen
Inger Støjberg