Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
974594_0001.png
974594_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8.marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr.314 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLeif Lahn-Jensen (S).
24.marts 2011J.nr. 2011-0004082

Spørgsmål nr. 314:

”Ministeren har den 15. januar lanceret en række tiltag, der skal understøtte goderammer og høj kvalitet i virksomhedsrettede aktive tilbud under overskriften”Rammerne for den virksomhedsrettede indsats skal være i orden”. Et af disse til-tag omhandler det såkaldte rimelighedskrav, jf. § 62 i Lov om en aktiv beskæftigel-sesindsats, der fremover ikke længere skal kunne fraviges på offentlige virksomhe-der. Ministeren bedes i den forbindelse oplyse, om ministeren agter at undtage vis-se typer virksomheder eller persongrupper fra rimelighedskravet, herunder de soci-aløkonomiske virksomheder, der per definition har et højt antal personer i støttetbeskæftigelse, og som derfor vil blive ramt hårdt af en konsekvent fastholdelse afrimelighedskravet, desuagtet at de socialøkonomiske virksomheder spiller en vigtigrolle i at fastholde personer truet af udstødelse fra arbejdsmarkedet og dermed ar-bejder for virkeliggørelsen af det rummelige arbejdsmarked?”

Endeligt svar:

1. januar 2011 blev de kommunale refusioner omlagt, hvorved kommunerne fik etstyrket incitament til at give ledige virksomhedsrettede tilbud, som er de bedste tilat hjælpe ledige i job.I forbindelse hermed var det vigtigt for mig at sikre helt klare rammer for brugen afordningerne. Reglerne for virksomhedspraktik og løntilskud blev derfor justeret.En af justeringerne er, at offentlige arbejdsgivere ikke længere har mulighed for atfravige kravet om et rimeligt forhold mellem antallet af ordinært ansatte og antalletaf personer i virksomhedspraktik og personer ansat med løntilskud. Ophævelsen afdenne mulighed skal sikre, at der altid er en klar overvægt af ordinært ansatte i devirksomheder, der har personer i virksomhedspraktik eller løntilskud.Det betyder, at personer i virksomhedsrettede tilbud får den opkvalificering, derligger i at blive en del af en normal arbejdsplads med ordinært ansatte kolleger, så-ledes at de får styrket deres muligheder for at få et ordinært job.Efterfølgende har det vist sig, at denne justering medførte en utilsigtet virkning formuligheden for at give førtidspensionister tilbud om løntilskudsjob.
Da formålet med løntilskudsjob til førtidspensionister ikke er opkvalificering til or-dinært job, men derimod at sikre, at personen kan opnå eller fastholde beskæftigel-se i det omfang, personen kan klare det, er reglerne nu blevet ændret, så rimelig-hedskravet kan fraviges ved offentlige virksomheders ansættelse af førtidspensioni-ster med løntilskud.Det er således stadig muligt for offentlige virksomheder at fravige rimelighedskra-vet og have et større antal førtidspensionister ansat med løntilskud.Både offentlige og private virksomheder kan derudover have personer ansat i fleks-job uden hensyn til rimelighedskravet, da rimelighedskravet kun gælder ved virk-somhedspraktik og almindelige løntilskudsansættelser og ikke ved ansættelser ifleksjob.Jeg følger tæt, hvordan anvendelsen af de virksomhedsrettede tilbud udvikler sig ikommunerne, og hvis de nuværende regler ikke fungerer efter hensigten, vil jeg na-turligvis gribe ind.Hertil kommer, at det er aftalt, at der i 2011 skal gennemføres en evaluering af, omrammerne for de virksomhedsrettede tilbud, herunder løntilskud og virksomheds-praktik, fungerer optimalt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2