Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
1. april 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 22. februar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 288 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJulie Rademacher (S).Spørgsmål nr. 288:
Sagsnr. 2011-0003366
”Dagpengereglerne ændres pr. 1. maj 2011, idet dagpenge fremadrettet skal bereg-nes efter elektroniske løndata. I den forbindelse fjernes muligheden for, at fuldtids-ledige kan bevare deres højeste dagpengesats, selvom de i en periode tager deltids-sæsonarbejde. Ministeren bedes foretage en beregning på, hvor mange penge der påden baggrund spares i Syd- og Sønderjylland, samt hvor mange mennesker regel-ændringen forventes at berøre. ”Endeligt svar:
Beregning af en dagpengesats ved ledighed skal som hidtil ske, når der foreliggeren periode af 12 ugers/3 måneders varighed, hvor der er et antal løntimer svarendetil 2/3 af fuld overenskomstmæssig arbejdstid. En gennemsnitlig arbejdstid på overca. 25 timer pr. uge i perioden udløser således en beregning uanset indtægtsgrund-laget.Reglen skal sikrer, at der ikke beregnes en meget lav sats på grund af få løntimer iberegningsperioden. Reglen gælder for alle.Personer, som tidligere har fået udbetalt dagpenge med højeste dagpengesats, ogsom tager deltidsbeskæftigelse på mere end 25 timer pr. uge, kan ved en efterføl-gende deltidsbeskæftigelse få beregnet en lavere dagpengesats.En mangeårig praksis (som er beskrevet i gældende vejledning) gør det i dag muligtfor en person, som opfylder betingelserne for at få beregnet en ny sats på baggrundaf deltidsbeskæftigelsen, at ”beskytte en tidligere beregnet sats” ved at stå tilmeldtjobcenteret som jobsøgende uden ydelse i perioden med deltidsbeskæftigelse.I forbindelse med implementeringen af anvendelse af oplysninger fra indkomstregi-steret gøres der op med denne mangeårige praksis, fordi den hverken kan finde støt-te i loven eller bekendtgørelsen.Den nævnte praksis indebærer, at dagpengesatsen ikke nødvendigvis afspejler på-gældendes aktuelle indtægtsniveau. Jeg synes ikke, at det er rimeligt at fastholdemuligheden for en sats beregnet på grundlag af et fuldtidsarbejde, som kan liggemange år tilbage i tid.
Med ændringen sikres en bedre sammenhæng mellem den aktuelle beskæftigelse ogberegningen.Ændringen kan ikke ses isoleret, men skal ses i sammenhæng med de øvrige juste-ringer af regelsættet, som giver nye muligheder for at få en bedre sats.På grundlag af tilmeldeoplysninger og oplysninger i dagpenge- og eIndkomstre-gisteret i 2009/10 skønnes det, at op til 30 mennesker årligt i beskæftigelsesregionSyddanmark ville have fået beregnet en dagpengesats, der er mindre end dagpen-gemaksimum, såfremt reglerne havde været gældende i denne periode. Mindreud-giften for staten til dagpenge til disse personer er på denne baggrund skønnet til atudgøre op til 400.000 kr.Beregningsgrundlaget til opgørelse af, hvor mange personer der berøres af de æn-drede dagpengeregler, er usikkert, da datagrundlaget efter gældende regler ikke ertilstrækkeligt fyldestgørende.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2