Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 21. februar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 274 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Torben Hansen (S).
1. marts 2011J.nr. 2011-0003266
”Regeringen skriver, at det maksimalt må gå 6 måneder, fra man har ansøgt om se-niorførtidspension, og til der er truffet en afgørelse. Det følger af den eksisterendepensionslov, jf. § 21 i Bekendtgørelse af lov om social pension, at der maksimaltmå gå 3 måneder, fra der er ansøgt om førtidspension, og til sagen er afgjort. Mini-steren bedes oplyse, hvordan de 6 måneder skal forstås, og hvordan de 6 månederopgøres.”
Hvis en person anmoder kommunen om at tage stilling til berettigelsen til senior-førtidspension, træffer kommunen afgørelse om, at sagen overgår til behandling ef-ter reglerne om førtidspension.Kommunen skal herefter træffe endelig afgørelse senest 6 måneder efter tidspunk-tet for sagens overgang til behandling efter reglerne om førtidspension.Efter de gældende regler er der en mulighed for, at en borger kan anmode om, atder alene skal tages stilling til spørgsmålet om førtidspension. I sådanne tilfældeskal kommunen træffe afgørelsen på det foreliggende oplysningsgrundlag og in-denfor 3 måneder. Seniorførtidspension adskiller sig imidlertid grundlæggende fraden eksisterende mulighed for at bede kommunen om at træffe afgørelsen om før-tidspension indenfor 3 måneder.Ved vurdering af retten til pension indenfor 3 måneder, er kravene for tilkendelseaf førtidspension nøjagtig de samme, som dem der gælder i øvrige sager. Der vilsåledes skulle gives afslag, hvis sagen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret, fx hvisder ikke er foretaget relevante arbejdsprøvninger eller andre forsøg på at udviklearbejdsevnen hos borgeren. Der er med andre ord ikke tale om, at man efter degældende regler kan søge om førtidspension og få en afgørelse indenfor 3 måneder,hvis ikke alle relevante udviklingsmuligheder, arbejdsprøvninger m.v. har væretafprøvet. I stedet er der tale om, at en person, som mener, at den pågældendes sagallerede er klar til afgørelse, men at kommunen forsøger at trække sagen ud, har rettil at bede kommunen om at træffe afgørelsen på det foreliggende grundlag.
Regeringens forslag om seniorførtidspension har et andet indhold. Her er der taleom nedslidte mennesker, der har et langt arbejdsliv bag sig og som nærmer sig fol-kepensionen. Her skal afklaringen kunne gennemføres hurtigere og mere enkelt.Det skyldes, at der ikke er det samme behov for at afprøve alle muligheder for om-skoling, revalidering m.v., da arbejdsmarkedsperspektivet bliver kortere jo tættereman kommer på folkepensionen.I sager om seniorførtidspension, hvor kommunen skal afgøre, om den pågældende,som er tæt på folkepensionsalderen kan få førtidspension, skal kommunen fortsatdokumentere, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat i en sådan grad, at denpågældende ikke kan forsørge sig selv via beskæftigelse. Er dette tilfældet tilken-des førtidspension. Vurderingen af, hvorvidt der er tale om en varig nedsættelse afarbejdsevnen beror alene på perioden frem til folkepensionsalderen, hvilket ogsåbetyder, at der er tale om en noget enklere vurdering end for yngre personer, somhar et langt arbejdsliv foran sig.For at sikre, at kommunerne kan vurdere sagen inden for 6 måneder, vil der i høje-re grad blive lagt vægt på de oplysninger, der allerede er tilgængelige. Der skal alt-så lægges større vægt eksisterende oplysninger fra fx speciallæger eller tidligeresygdomsjournaler mv. frem for på arbejdsprøvninger og udviklingsprojekter.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2