Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
970236_0001.png
970236_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. februar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 249 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Eigil Andersen (SF).
16. marts 2011J.nr. 2011-0003151

Spørgsmål nr. 249:

”Finder ministeren det rimeligt og hensigtsmæssigt, hvis en tillidsrepræsentant somled i sin ansættelse og sit hverv som tillidsrepræsentant for sine kolleger kan med-regne f.eks. deltagelse i et virksomhedsinternt uddannelsesseminar for medlem-merne af samarbejdsudvalget som en del af sin normale arbejdstid i forhold til op-tjening af ret til arbejdsløshedsdagpenge og ret til skattefri efterlønspræmie, menikke kan det, hvis der er tale om deltagelse i et kursus om arbejdet i samarbejdsud-valgene for tillidsrepræsentanter, hvor der udbetales godtgørelse for tabt arbejds-fortjeneste?”

Endeligt svar:

Ja, det mener jeg er rimeligt.Ret til dagpenge og udbetaling af skattefri præmie er betinget af forudgående be-skæftigelse hos en arbejdsgiver.Beregning af beskæftigelseskravet foretages på baggrund af opgjorte løntimer i etsædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende over-enskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår. Dette er ethelt grundlæggende princip i lov om arbejdsløshedsforsikring. Opgørelsen af denskattefri præmie sker på samme måde.Arbejde som tillidsrepræsentant sideløbende med almindelig beskæftigelse kansom udgangspunkt ikke medregnes til opfyldelse af beskæftigelseskravet, da aktivi-teterne ikke indgår som en del af arbejdet.Når en arbejdsgiver vælger, at faglige aktiviteter, der udføres som tillidsmand, ind-går som en del af den normale arbejdstid og dermed ubetaler normal løn, vil dettekunne medregnes til beskæftigelseskravet og den skattefri efterlønspræmie. Det erfordi arbejdsgiver betragter hvervet som tillidsrepræsentant som en del af det ar-bejde, som den pågældende er ansat til.
Jeg synes, det er vigtigt at holde fast i lovens absolutte hovedregel om, at kun be-skæftigelse i et sædvanligt arbejdsforhold kan medregnes til opgørelsen, og det harjeg ikke planer om at tage initiativ til at ændre.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2