Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 14. februar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 246 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Torben Hansen (S).
10. marts 2011J.nr. 2011-0002888
”Ministeren bedes redegøre for, hvilken betydning kommunaliseringen af beskæf-tigelsesindsatsen har i forhold til Arbejdsmarkedsportalen. Der ønskes specifikt enbeskrivelse af, hvad der skal ske med Arbejdsmarkedsportalen og hvordan arbejdetpåtænkes gennemført, i hvilket omgang og hvorledes relevante interessenter ind-drages, hvilken effekt ministeren vurderer kommunaliseringen vil medføre, samt etestimat på omkostninger forbundet med omlægningen og den videre drift for de be-rørte parter. ”Endeligt svar:
Aftalen om kommunaliseringen af beskæftigelsesindsatsen betød, at kommunerneovertog ansvaret for den samlede beskæftigelsesindsats og hermed som udgangs-punkt it-understøttelsen af sagsbehandlingen for alle målgrupper. Det medførerbl.a. en udfasning af Arbejdsmarkedsportalen som it-understøttelse af sagsbehand-ling for forsikrede ledige. Arbejdsmarkedsstyrelsen har i fælles meddelelser medKL om kommunaliseringen og it-understøttelse til kommunerne meldt ud, at Ar-bejdsmarkedsportalens brugergrænseflader for sagsbehandling af forsikrede ledigeikke vil blive lukket, før kommunerne har haft mulighed for at anskaffe sig alterna-tiv it-understøttelse på markedet. Dette gælder også for områder, hvor it-understøt-telsen endnu er statslig forankret og kommunernes it-leverandører endnu ikke harfærdigudviklet it-understøttelse, hvilket særligt er:
håndtering af henvisning til anden aktør og opfølgning herpådele af kommunikationen mellem jobcenter og a-kasserne.
Det forventes, at it-understøttelse af samarbejdet med anden aktør vil kunne im-plementeres i 2011. Kommunalisering af a-kassekommunikationen er endnu ikkeendeligt tidsfastsat, idet kommunaliseringen af de øvrige områder af it-understøt-telse af sagsbehandlingen i jobcentrene har været prioriteret først. Dette er efter af-tale med KL.Af hensyn til at fastholde en national sammenhængende beskæftigelsesindsats for-bliver dele af it-understøttelsen statslig. Dette drejer sig bl.a. om “det fælles data-grundlag”, som er grundlag for en koordineret indsats over for den ledige på tværs
af kommuner og arbejdsløshedskasser og grundlag for landsdækkende resultatop-gørelser i Jobindsats.dk.Arbejdsmarkedsstyrelsen, KL og kommunernes it-leverandører har etableret en or-ganisation, der tilrettelægger og følger overgangen til kommunal it.De økonomiske konsekvenser af overgangen til et enstrenget kommunalt beskæfti-gelsessystem er beskrevet i de almindelige bemærkninger til lovforslag L 185 af30. marts 2009 om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem.Det fremgår heraf, at de samlede driftsudgifter til administration af beskæftigelses-indsatsen, herunder it-understøttelse blev opgjort til 737 mio. kr. Kommunerneblev kompenseret for disse administrative merudgifter i henhold til DUT-reglerne(Det udvidede totalbalanceprincip).Af lovforslagets almindelige bemærkninger fremgår desuden særligt om udgifter tilnedlukning og omlægning:“4.2.2. Udgifter til nedlukning og omlægningDer kan forventes engangsudgifter til nedlukningen af statslige enheder, herunderafvikling af statslige forpligtelser og aktiver, nedlukning af det statslige regnskabvedrørende de statslige jobcentre m.v. Endvidere vil der være engangsudgifter tilomlægningen til det nye enstrengede beskæftigelsessystem, herunder bl.a. flytteud-gifter, tilretning af it-systemer og i mindre omfang til understøtning af kommuner-ne vedrørende den nedenfor beskrevne overgangsmodel.Finansieringen af de ovenstående udgifter vil blive tilvejebragt indenfor Beskæfti-gelsesministeriets rammer.Herudover vil forventet primo 2010 være engangsudgifter til regnskabsmæssignedskrivning og afvikling af it-systemer, der som følge af omlægningen af beskæf-tigelsessystemet ikke længere vil skulle anvendes. Udgifterne til nedskrivningskønnes at udgøre ca. 45 mio. kr., der alternativt ville blive afholdt som afskrivnin-ger i de efterfølgende år, hvorved den set over en årrække er udgiftsneutral.”Arbejdsmarkedsstyrelsen oplyser, at kommunernes faktiske udgifter til it-understøttelse af beskæftigelsesindsatsen i forbindelse med omlægningen og denvidere drift ikke kendes, da disse afhænger af kommunernes egne aftaler med de it-leverandører, som kommunerne har valgt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2