Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
973614_0001.png
973614_0002.png
973614_0003.png
973614_0004.png
973614_0005.png

Bilag 3

Tale til åbningen af Work in Denmark – EastFredag d. 3 oktober 2008
Som chef på Work in Denmark east og på vegne af mine 10 medarbejdere,vil jeg gerne starte med at sige, at vi har set frem til denne dag og derfor erdet med stor glæde at så mange mennesker er mødt frem for at fejre dennedag sammen med os.
For denne dag er historisk. Den markerer starten på en helt ny epoke - Eller- helt ny er epoken ikke - for Danmark er en nation med stolte traditioner påden internationale scene. I 1618 drog adelsmanden Ove Giedde til søs påforanledning af Kong Christian IV, for at grundlægge en samhandelsstation iFjernøsten. Drevet af en pionerånd sjældent set, skulle han give kongensmission, om at sætte dansk søfart og handel på verdenskortet, vind i sejlene.Resultatet blev, som vi alle nok ved, Trankebar i det sydlige Indien.
Selvom Trankebar for længst er givet tilbage til Indien, og vi nu taler 2008, såer der mange ligheder mellem den pionerånd, som Ove Giedde sejlede fraDanmark med, og den ånd som præger dette center, der i dag slår dørene opfor at kunne servicere danske arbejdsgivere og udenlandske jobsøgere. Da vialle startede, d. 1 september i år, var missionen klar – vi skal øge udbuddet afudenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Men endnu mangledeskibet at blive rigget endeligt til, og centrets nye medarbejdere at finde ud afhvordan de, på kryds og tværs af faglige kompetencer og personlige styrker,kunne bidrage bedst muligt til missionens opfyldelse. Man kan sige, at vi skul-le finde vores roller og funktioner på skibet, så det kom sikkert fra havn.
1
Ovenpå en spændende første måned, hvor vi dagligt lærte nye ting og talte,skrev og snakkede os i gennem mange af de spørgsmål, vi var nødt til at fåbesvaret for at få skuden på rette køl, er alle sejl nu sat. Og som rigtige pio-nerer glæder vi os nu til at komme i gang med opgaverne.
Danmark er et godt sted at arbejde. Det kan vi vist alle her i dag blive enigeom. Men det ved de bare ikke ude i den store verden, så det budskab skal vihave bragt videre. For vi har brug for flere pionerer a la Ove Gieddes støb-ning, bare med omvendt fortegn. Mennesker, der rejser fra deres hjemlande,med mod på nye udfordringer, og tager her til lands for at arbejde og for at slåsig ned.Der er brug for dem. Alene i regionerne Hovedstaden og Sjælland var der iførste halvår af i år godt 20.000 ubesatte stillinger. Det indikerer at arbejds-markedet har brug for endnu mere hjælp – og her kommer vi ind i billedet.
Vi har her i centret et energisk og kompetent team af rekrutteringskonsulen-ter, der står klar til at hjælpe private og offentlige arbejdsgivere med at findede udenlandske medarbejdere, som netop møder deres unikke behov. Deresuddannelsesbaggrunde er mange – lige fra akademikere med speciale i kul-turformidling og human resources, over sygeplejeuddannede med forstand påsundhedssektoren, til medarbejdere med praktiske erhvervsuddannelser ibagagen. Men fælles for alle er, at de har arbejdet med rekruttering tidligere, iprivate rekrutteringsbureauer og i det offentlige beskæftigelsessystem, og atde brænder for at gøre en forskel - Ikke blot for arbejdsgiverne i Østdanmarkmen også for de udenlandske arbejdssøgende. På engelsk, norsk, svensk,tysk, hollandsk, fransk, spansk, portugisisk, polsk og russisk, samt pakistanskog indisk punjab. Så vi kan uden omsvøb sige at vi er fagligt og sprogligt klartil at arbejde internationalt.
2
Og ud i verden kommer vi. Her i starten fokuserer vi primært på landene om-kring os og indenfor EU. Heriblandt Skandinavien, Storbritannien, Tysklandog Polen med flere, da disse arbejdsmarkeder stadig byder på gode mulighe-der for at finde kvalificeret arbejdskraft. Men på sigt rejser vi også længere udi verden – og måske en dag bringer vores virke os forbi det sydlige Indien. Vier i hvert fald allerede begyndt at forberede os på, at danske arbejdsgiverehar præferencer, der rækker udover Europa.
Bl.a. har vi afholdt møde med den nyligt udnævnte attaché på den danskeambassade i New Delhi, for at høre hvordan det indiske arbejdsmarked kanafhjælpe nogle af de kompetencemangler vi har her til lands. Indien, og ikkeat forglemme Kina, med mange flere lande, byder i hvert fald på muligheder,som vi ikke må misse. Det er vigtigt for os, som en del af den samlede ser-vicepakke, vi kan levere, at etablere gode samarbejder med danske repræ-sentationer i udlandet.
Det setup, som vi i dag kan præsentere for jer, er ikke blevet til uden eksternhjælp. Derfor skal der fra hele centret lyde en stor tak til Driftsregion Hoved-staden og Sjælland for den praktiske hjælp og sparring, som vi i opstartsfa-sen har nydt godt af og ikke havde kunne klare os uden. Samtidig vil jeg ogsåsige en stor tak til mine nye medarbejdere for den indsats, som de har levereti den forgangne måned – det er dejligt, at I er med på holdet. Ud af de mangeansøgninger som i midten af juni landede i Driftsregionens indbakke og påbaggrund af alle samtalerne jeg afholdt - og den første måned vi har haftsammen, er jeg ikke i tvivl om at jeg fik sat det rigtige hold!!Så endnu engang – herligt at I er med – og jeg glæder mig til at møde påmandag, til den første udfordrende dag ud af forhåbentlig uendeligt mange.
Vi er her i opstartsfasen blevet modtaget positivt, når vi har talt med bådeprivate og offentlige arbejdsgivere. De efterspørger, hvordan de kan få over-3
blik over regler og procedurer på området og de søger gode råd og hjælp tilrekruttering af udenlandsk arbejdskraft.
Vores forestående opgave er derfor at gå ud i byen og fortælle at skibet ersøsat og vi står klar med rådgivning og praktisk hjælp.30 medarbejdere i 3 centre, hvoraf de 10 har til huse her – med mod på ud-fordringer – store som små.Men hvad er det at vi skal ud og fortælle omverdenen? Ja udover at vi givertryghed for at kvaliteten altid er i top, så kan vi tilbyde en bred vifte af ydelsertil gavn for mange. Vi kan tilbyde rådgivning om regler og procedurer på allede områder, som man som arbejdsgiver eller arbejdstager skal kende til, nårvi taler om international rekruttering og om at arbejde i Danmark.Hvordan er det nu lige med opholds- og arbejdstilladelser, når man kommerfra et af de nye EU-lande eller udenfor EU, og hvordan griber man processenan, hvis man bor i Skåne og gerne vil arbejde på Sjælland? For ikke at glem-me, hvad kan jeg forvente at tjene, hvis jeg er sygeplejerske og vil arbejde iDanmark, hvordan er kulturen på en almindelig dansk arbejdsplads, hvordankommer jeg i kontakt med et sprogcenter, hvis jeg gerne vil lære dansk, oghvad gør jeg, hvis jeg gerne vil have mit udenlandske eksamensbevis god-kendt i Danmark?Alle de spørgsmål, og mange til, kan være svære at få svar på, hvis man ik-ke lige er vant til at skulle rekruttere fra udlandet eller hvis man bor i udlandetog egentlig bare gerne vil herop for at arbejde.
Herudover yder vi også en tæt og håndholdt indsats overfor de arbejdsgiveresom ønsker hjælp til at rekruttere og fastholde udenlandske arbejdstagere iDanmark. Vi er tilgængelige for alle arbejdsgivere, hvad end de ønsker syge-plejersker, SOSU-assistenter, CNC-operatører, ingeniører eller folk med an-dre kompetencer og baggrunde. Det eneste, der kræves er, at arbejdsgiverne
4
lægger deres stillingsopslag ind på vores JOB-bank på internetportalen – oghvis nødvendigt, med vores assistance.Hvis der ikke er CV’er i CV-banken, der matcher jobbet, tilbyder vi at tage jo-bopslaget med ud på nogle af de mange jobmesser, som afholdes rundt om iverden. I lørdags var jeg selv med til en stor årlig jobmesse i Bryssels, hvorca. 9.000 jobsøgere deltog. Og det var alt fra læger og ingeniører til hånd-værkere og servicemedarbejdere. Og rigtig mange af dem vi mødte på mes-sen var klar til at blive matchet med en dansk arbejdsgiver. Så kære arbejds-givere, de kvalificerede medarbejdere findes – og vi vil mere end gerne hjæl-pe jer med, at I finder hinanden.
Når de rette kandidater er udvalgt, hjælper vi naturligvis også med at få ar-rangeret kursusforløb i dansk – hvis det er nødvendigt for at kunne varetagederes nye jobs på tilfredsstillende vis – og vi følger op hos virksomheden forat få afdækket, hvilke behov der i øvrigt er for at sikre en fastholdelse afmedarbejderen. Alt sammen for at de nye kollegaer falder godt til på deresnye arbejdspladser og i deres nye land – og bliver så glade for Danmark, atde ville ønske at de havde taget springet noget tidligere.
Med de udfordringer, der er på det danske arbejdsmarked i de kommende år,glæder vi at til at være med til at levere vores bidrag til at øge arbejdskraftud-budet.
5