Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
973612_0001.png
973612_0002.png
973612_0003.png
973612_0004.png

Bilag 5

TALE30. september 2008J.nr. 08-48-39
UdkastDirektør Marie Hansens tale til åbningen afWorkindenmark Center West,Århus, den 3. oktober 2008 kl. 12
AMS/1. kt./nih
I over 30 år handlede debatten om arbejdsmarkedspolitikprimært om ledighed. For bare 3-4 år siden var det faktiskstadig arbejdsløsheden, der kunne bringe den politiske debati kog.Jeg husker også, at vi dengang havde et forum, vi kaldte”Virksomhedspanelet”. Det var et internetbaseret panel med6000 virksomheder, der havde meldt sig til at rådgive mini-steren om forskellige spørgsmål.På et tidspunkt spurgte vi dem, om de forventede arbejds-kraftmangel i de kommende år. Svaret var et rungende NEJ:80 procent svarede glad, at de ikke så nogen problemer i ho-risonten. Der var vel en 10-12 procent, der svarede ja, og re-sten havde ligesom ikke nogen holdning til det spørgsmål.Det er altså bare 3-4 år siden. Og her står vi i dag – ved åb-ningen af et nyt center for international rekruttering. Der eren verden til forskel. Det viser, hvor hurtigt der blev vendtop og ned på den politiske dagsorden. Skriften har ganskevist stået på væggen temmelig længe; men det er først, nården bliver bøjet i neon, at vi vågner op, kunne man sige.Nu er det jo ikke sådan, at regeringen har sovet i timen.Tværtimod. Lad mig bare nævne en håndfuld eller to af deinitiativer, der har været taget for at øge arbejdsstyrken ogbringe mennesker i job:
”Flere i Arbejde” helt tilbage i 2002. ”Forårspakken” i 2004.Seniorkampagnen i 2005. Sygefraværskampagnen i 2006.A-kasse kampagnen, Spydspidskampagnen, Hurtigt i Gang.Firepartsaftalen, NY CHANCE TIL ALLE, Velfærdsrefor-men. Og endelig – i 2008 – Jobplanen.Så er der Handlingsplanen for sygefravær fra juni i år og tre-partsdrøftelserne, som kører netop nu. Arbejdsmarkeds-kommissionens rapport, der udkom for nylig. Og udspilletfra Skattekommissionen, der kommer til nytår.Vi ved det alle sammen: Arbejdskraft er forudsætningen forvelfærd. Hver gang en virksomhed forgæves slår en stillingop, så mister vi vækst og velstand. Vores seneste måling vi-ste, at danske virksomheder har 39.000 stillinger, som de ik-ke kan få besat – det er en forhindring, der kan mærkes.Og vi ved det alle sammen: Manglen på arbejdskraft er ikkeen midlertidig gene. Det er ikke et bump på vejen, der hurtigter væk. Heller ikke selv om økonomien går ned i lavere gear.Derfor satser vi stærkt på at få de sidste ledige med. På atfastholde arbejdskraften og fremme lysten til at tage en eks-tra tørn.Men det er jo ikke nok. Dét ved vi også alle sammen. Hvis viskal fremtidssikre velfærden, skal vi have hjælp fra dygtigefolk udefra. Vi skal supplere med udenlandsk arbejdskraft.For et par år siden lagde Arbejdsmarkedsstyrelsen ud meddet, vi kaldte 13-punkts-planen. Jobplanen fra i år viderefø-rer strategien fra dengang – vi spiller kort sagt på flere heste.For at tiltrække dygtige udlændinge skal vi satse på flerefronter:For det første skal det gøres lettere at komme til Danmark.Som I sikkert ved, har regeringen og en række partier i Fol-2
ketinget lempet Østaftalen. Derudover har dygtige jobsøgen-de fra 3. lande fået lettere adgang til arbejde i Danmark. Derer indført en ny Green Card ordning, en udvidelse af positiv-listen og lavere beløbsgrænse. Det lyder lidt teknisk, menpointen er meget enkel: Overliggeren er blevet sænket forden arbejdskraft, som vi ikke kan skaffe herhjemme.For det andet skal vi markedsføre Danmark som arbejdsland.Lad os bare sige det, som det er: Folk flytter ikke til Dan-mark, fordi de har set postkort af Nyhavn og den lille hav-frue. Til gengæld kan de fristes med god løn og godt ar-bejdsmiljø.Det har vi allerede haft stor succes med – specielt i Polen ogTyskland. Faktisk så stor, at Danmark kravlede op som detnæstmest populære arbejdsland i en af de store polske byer.Det er ret godt gået – især når det kort tid før var ukendt, atvi manglede arbejdskraft.Sidst, men ikke mindst, skal arbejdsgivere og jobsøgendehave hjælp til at finde hinanden. Det får de nu – på den top-professionelle måde.Det er en omfattende servicepakke, vi åbner i dag:Den nye hjemmeside ”Workindenmark.dk” samler som denførste de informationer, som virksomheder og jobsøgendehar brug for.Formen er lige til at gå til: På Workindenmark.dk kan ar-bejdsgivere finde alt fra regler for opholds- og arbejdstilla-delse til gode råd om, hvordan de nye medarbejdere faldertil. For de jobsøgende er der viden om skatteregler, sygesik-ring, tips om livet og arbejdspladskulturen i Danmark, ansæt-telsesforhold, kontrakter, feriepenge – og meget, meget me-re.
3
Som noget helt nyt har vi udviklet en job- og cv-bank, der erskræddersyet til international rekruttering. Vi kan altså tilby-de et tidssvarende værktøj, der gør det let for virksomhederog jobsøgende at finde hinanden.Virksomheder kan simpelthen slå deres job op, hvor de bli-ver set af potentielle medarbejdere, der netop ønsker at ar-bejde i Danmark. Samtidig kan virksomhederne søge i cv-banken, som vi håber hurtigt bliver fyldt med profiler påudenlandske ansøgere. Rammerne for rekruttering er altså påplads – nu håber vi, at virksomhederne vil bruge dem.Og så åbner vi i dag de tre Workindenmark-centre. Også deer en nyskabelse – og et kæmpe fremskridt.Jeg vil godt sige til chefer og medarbejdere: Det er noget afen udfordring, I har fået. I skal være med til at sikre, atDanmark får det arbejdsudbud, vi har brug for. I skal væredet sted, hvor mange danske virksomheder får hjælp til atfinde dygtige medarbejdere i udlandet. I skal tiltrække netopden arbejdskraft, som vi har allermest brug for. Og I skal væ-re med til at sælge Danmark som arbejdsland.I skal med andre ord være med til at sikre den danske vel-færds fremtid. I skal være med til at finde de mennesker, derbåde kan og vil bidrage.Det er ikke nogen ringe udfordring. Men jeg tvivler ikke på,at I nok skal løfte jeres del.Med de ord erklærer jeg Workindenmark for åbent![Klip snoren over]Held og lykke – og god arbejdslyst!
4