Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
966810_0001.png
966810_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 2. februar 2011 stillet følgende spørgsmål nr.224 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Lorentzen Hehnhardt (Sf).
7. marts 2011J.nr. 2011-0002283

Spørgsmål nr. 224:

”Ministeren bedes kommentere den sygedagpengesag fra Kolding, som er omtalti Jydske Vestkysten bl.a. den 13. og den 24. oktober 2010. I den forbindelse bedesministeren oplyse, om den afgørelse der er truffet af kommunen er i overensstem-melse med lovens ånd og bogstav herunder spørgsmålet om forlængelsesmulighe-derne i sygedagpengeloven.

Endeligt svar:

Jeg er blevet præsenteret for Sandra Pedersens sygedagpengesag i en udgave afprogrammet ”Kontant” på DR 1 i februar måned. Som opfølgning på udsendelsenvalgte jeg at holde et møde med Sandra Pedersen for at høre nærmere om hendessag.Jeg er bekendt med, at Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen Syddanmarkhar givet Kolding Kommune medhold i den afgørelse om stop af sygedagpenge,der er truffet i Sandra Pedersens sag. Nævnet har således afgjort, at kommunensafgørelse lever op til lovgivningen.Sygedagpengelovgivningen skal helt generelt understøtte, at sygedagpengemodta-gere får en tidlig og aktiv hjælp. Kommunen skal i hver enkelt sag vurdere hvordandenne tidlige og aktive hjælp ydes bedst muligt. Kommunen har en række redska-ber, de kan anvende i forbindelse med den aktive opfølgning. Anvendelse af deforskellige redskaber, skal være med til at sikre, at kommunen får afklaret den sy-gemeldte hurtigt, så vedkommende ikke blev ramt af varighedsbegrænsningen.Jeg kan ud fra omtalen af Sandra Pedersens sag i Jydske Vestkysten se, at der ertvivl om, hvorvidt kommunen skal tage kontakt til arbejdspladsen. Hertil kan jegoplyse, at kommunen senest inden udgangen af den 8. fraværsuge skal tage kontakttil arbejdspladsen og indgå i en dialog om arbejdspladsens mulighed for at tage densygemeldte helt eller gradvist tilbage.Herudover skal kommunen efter behov inddrage arbejdspladsen i sygedagpengeop-følgningen, fx hvis det efter et længere sygeforløb vurderes, at en afklaring af mu-
lighederne for gradvis tilbagevenden til arbejdet kun kan ske ved dialog direktemed arbejdspladsen.Efter retssikkerhedsloven skal borgeren have mulighed for at medvirke til behand-lingen af sin sygedagpengesag. Det er nemlig således, at en god dialog og en åbenog gennemskuelig beslutningsproces har betydning for, at borgeren kan føle sigtryg ved resultatet. Det gælder ikke mindst, hvis forvaltningen og borgeren vurde-rer forholdene forskelligt.Særligt for så vidt angår forlængelsesreglerne kan jeg oplyse, at der er en rækkemuligheder for at forlænge udbetalingen af sygedagpenge ud over de 52 uger, dersom udgangspunkt er grænsen for hvor længe man kan få udbetalt sygedagpenge.Spørgsmålet om, hvorvidt der i en sygedagpengesag er grundlag for at forlængesygedagpengene, beror på kommunens og eventuel Beskæftigelsesankenævnetskonkrete vurdering af samtlige relevante oplysninger i sagen.Jeg vil dog gerne slå fast, at selv om Beskæftigelsesankenævnet finder, at en kom-munes afgørelse er korrekt, er dette ikke ensbetydende med, at kommunen ikkekunne have lavet en bedre og tidligere opfølgningsindsats.Jeg har indbudt KL til et møde, hvor jeg gerne vil drøfte kommunernes behandlingaf sygedagpengesager, og hvad de kan gøre for at få sygedagpengesager til at glidelettere.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2