Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. januar 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 219 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem Poul Andersen (S) (MFU).
1. marts 2011J.nr. 2011-0001765
”Ministeren bedes sende udvalget en oversigt over, hvilke forvridningerlovgivningen medfører for rekrutteringen af henholdsvis indenlandsk ogudenlandsk arbejdskraft, således at nogle virksomheder foretrækker at rekruttereudenlandsk arbejdskraft.”
Jeg kan forstå, at spørgsmålet har sin baggrund i eksempler på, at udenlandske ar-bejdstagere har fået en løn, som er lavere, end hvad danskere i tilsvarende job sæd-vanligvis får. På den baggrund kan jeg oplyse følgende:Når der er tale om EU-borgere, som frit kan arbejde og opholde sig i Danmark,gælder de samme lovregler på arbejdsmarkedet som for danske arbejdstagere – fxpå arbejdsmiljøområdet, i forhold til barsel og ferie og i forhold til forbud mod for-skelsbehandling på grund af bl.a. national eller etnisk oprindelse.Da vi ikke har nogen lovbestemt mindsteløn i Danmark, er der imidlertid ikke kravom, at de udenlandske arbejdstagere får en bestemt løn – ligesom et sådant kravheller ikke findes i forhold til danske arbejdstagere. Årsagen er, at det i Danmark eroverladt til arbejdsmarkedets parter at regulere løn- og ansættelsesvilkår gennemkollektive overenskomster. Denne arbejdsdeling mellem staten og arbejdsmarke-dets parter er helt central i den danske arbejdsmarkedsmodel. Har en arbejdsgivertegnet overenskomst, gælder den for alle de ansatte, som arbejder inden for over-enskomstens område – uanset om de er udlændinge eller danskere, og uanset om deer medlem af en fagforening eller ej.Der skal ikke herske tvivl om, at det er min og regeringens holdning, at arbejde iDanmark skal ske på ordentlige og fair vilkår. Derfor har vi også sammen med densåkaldte østforligskreds – som også spørgerens parti er medlem af – fulgt udviklin-gen nøje gennem flere år, og vi har løbende taget initiativer til at styrke håndhævel-sen af gældende regler og parternes mulighed for at sikre ordnede forhold på ar-bejdsmarkedet. Blandt initiativerne er fx Registeret for Udenlandske Tjenesteydere(RUT), som bl.a. giver arbejdsmarkedets parter mulighed for at få kendskab til,hvor de udenlandske arbejdstagere befinder sig, og hvad de arbejder med.
Afslutningsvis skal jeg bemærke, at arbejdstagere fra tredjelande skal have en op-holds- og arbejdstilladelse – og at det i den forbindelse bl.a. er et krav, at arbejdetsker på danske vilkår, herunder at lønnen er overenskomstmæssig eller på andenmåde sædvanlig.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2